Solidaritet med kampen i Kobanê

2014-10-22 12:02:11

foto: Kristofer Lundberg
Symboliska döda kroppar bars under demonstrationen i Göteborg.

Återigen har tusentals personer demonstrerat runt om i landet i solidaritet med kampen i Kobanê.

I Stockholm samlades under lördagen över 1 000 personer på Norrmalmstorg för att senare marschera till Humlegården där tal hölls. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har deltagit på alla solidaritetsdemonstrationer som hållits i Stockholm hittills och RS hade även en talare i lördags, Per-Åke Westerlund:
– Kobanê handlar om att försvara Rojava, att försvara kurdernas historiska kamp – men också om att alla folk har rätt att upprätta sitt eget styre. Vi i Rättvisepartiet Socialisterna deltar på alla demonstrationer för Kobanê och kurdernas kamp – både av solidaritet och därför att det är en kamp för oss alla, sa Per-Åke bland annat.

”Vem försvarar Kobane – YPJ, YPG” och ”Sluta mörda våra barn – befria befria Kurdistan” ekade talkörerna genom centrala Göteborg då 2 000 marscherade i solidaritet med Kobanê och motståndskampen mot IS.
I fronten av demonstrationen bars symboliska döda kroppar som gav stor uppmärksamhet om den allvarliga situationen.
Kristofer Lundberg talade för Rättvisepartiet Socialisterna och fokuserade i sitt tal på den kvinnliga delen av de kurdiska försvarsstyrkorna, YPJ.
– Vad som utspelar sig i Kobanê är lika mycket en kvinnokamp som ett försvarskrig. Som i alla krig drabbas kvinnor hårdast, det kunde inte minst ses efter Shingal. Kvinnor massvåldtogs, kidnappades och såldes som slavar. Det är därför kvinnorna står i främsta ledet i kampen. Kvinnorna är också de som har tjänat mest på den politik som präglat Rojava under de senaste två åren sedan PYD tog över kontrollen. De vet vad de har att förlora. Genom YPJ och kvinnornas självorganisering har de kunnat trycka undan hedersförtryck och stärka kvinnans ställning, sa Kristofer Lundberg. ■