Sopkampen: ”Vi håller ihop, vi håller ut!”

2017-08-19 20:45:42

foto: Natalia Medina
Jan Spanedal var en av talarna under demonstrationen.

”Ingen ska behöva få ökad arbetsbelastning och sänkt lön, oavsett arbetsgrupp.” Sopgubben Jan Spanedal sammanfattade på detta sätt budskapet i lördagens demonstration på Medborgarplatsen där ett 50-tal sopgubbar och många sympatisörer deltog.

Demonstrationen utstrålade en beslutsamhet om att vägra backa för Reno Nordens krav. Det fanns också en medvetenhet om att det handlar om att stå upp för alla utsatta arbetargrupper.
– Vi har avgett ett fackligt löfte som lyder: ”Vi lovar och försäkrar att vi aldrig ska gå med på att arbeta under sämre villkor”. Det tänker vi hålla, fortsatte Janne.
Stöduttalanden lästes upp från tunnelbaneförarnas Sekoklubb, Fackliga Världsfederationen, Arbetarsolidaritet i Norrköping och Unga Byggare i Stockholm.
Francisco Acosta är sopgubbe och en av organisatörerna av lördagens demonstration.
– I fredags (den 11 augusti) gick uppsägningstiden ut för 60-70 av sopgubbarna och den 1 oktober slutar ännu fler när Reno Norden tar över distrikt i innerstan från Liselotte Lööf AB.
– De borde inse att de inte kan köra utan oss, men just nu pågår inga förhandlingar alls, sa Fransisco innan han skyndade vidare med utdelning av infoblad.

– Reno krävde 30 procent mer jobb av oss med 20 procent lägre lön. Vi försökte förhandla, men de vägrade, sa sopgubben Anders Schultz.
– Vi erbjöd till och med att vi skulle gå med på en femprocentig lönesänkning och en viss ökning av arbetsmängden. Men Reno sa nej, de ville inte förhandla alls.
– De säger att vi har så höga löner, men man ska komma ihåg att det är få som uppnår pensionsåldern i det här yrket, typ en av tio. Det är ett tungt jobb som tar på kroppen, sa Anders.
En stödappell från anställda på Jordbro vårdcentral lästes upp av undersköterskan Anita Salvén.
– Christofer Fjellner (moderat riksdagsman) säger att arbetarna har tappat kontakten med verkligheten. Själv tjänar han 82 000 kronor i månaden plus traktamenten, sa Anita i sitt tal.
– Påståendena om att sopgubbarna tjänar för mycket är ett försök att splittra arbetarklassen. Även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har öppnat för försämringar av arbetsrätten och till och med Kommunal har pratat om ”enklare jobb” med sämre villkor. Privatiseringarna leder in arbetare i en nedåtgående spiral, fortsatte Anita som också bjöd in alla till demonstrationen ”En annan vård är möjlig” den 3 september.

Jan Spanedal framhöll i sitt tal att den 1 oktober blir ett viktigt datum då antalet indragna i konflikten ökar från 70 till 120 när Reno tar över innerstadsområden från Liselotte Lööf.
– Pengarna finns, det här handlar om att aktieägarna vill öka sina vinster från 6 procent till 11 procent av omsättningen, avslutade Janne.
– Vi håller ihop, vi håller ut! Sluta deppa – organisera er, avslutade Fransisco Acosta.

Femtio meter bakom sopåkardemonstrationen på Medborgarhusets trapp satt de hundratals unga flyktingar som kämpar för uppehållstillstånd. En representant för ungdomarna, Mahmood, höll en stödappell för sopåkarna. Därefter vändes högtalarna åt de afghanska ungdomarnas håll och Mahmood förklarade på dari vad det handlade om. Ungdomarna gav en rungande, stående applåd till sopåkarna, som svarade med att applådera tillbaka.
Det var en stark manifestation av solidaritet mellan två kämpande grupper. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!