Spanien till nyval den 26 juni

2016-05-04 13:27:01


Instabilitet och regeringskris i ett Spanien som går mot nyval.

Den 3 maj upplöste kung Felipe VI det spanska parlamentet efter fyra månader av fruktlösa förhandlingar i försöken att bilda en regering. Nyval väntar den 26 juni.

Efter valet den 20 december förra året lyckades inget parti komma upp i de 176 mandat som krävs för att få absolut majoritet. Inte heller lyckades något av de stora partierna sluta en stabil pakt för att bilda regering. 

Högerpartiet PP (Partido Popular), som blev största parti med sina 122 mandat, var först med att få i uppgift att bilda regering. När det stod klart att PP:s ledare Rajoy misslyckats gick turen över till det socialdemokratiska PSOE (Partido Socialista Obrero Español) och dess ledare Sanches med sina 90 mandat. 

De lade ett nytt förslag i syfte att bilda samarbetsregering med Ciudadanos, Podemos, IU (Izquierda Unida) och lokala partier, men bara Ciudadanos var villiga att skriva under PSOE:s förslag. Podemos avböjde med hänvisning till avsaknaden av riktiga reformer. PSOE valde att fortsätta med Ciudadanos med följden att de förlorade omröstningen i parlamentet.

Kungen tillkännagav att inget parti har tillräckligt stöd för att bilda en regering och upplöste senare parlamentet för att utlysa nyval till sommaren.

Nyvalet är ytterligare en spik i kistan på det nyligen avlidna tvåpartisystemet. Den ekonomiska återhämtningen är fortsatt låg, samtidigt som arbetslösheten ligger på uppemot 20 procent. I Europa är det bara Grekland som har en högre siffra.

Efter korruptionsskandaler och åtstramningar, där arbetarklassen och medelklassen har tvingats bära den ekonomiska krisens bördor, har de båda största partierna, som efter Francodiktaturen turats om att inneha regeringsmakten, tappat i trovärdighet och stöd. 

Det är inte säkert att ett nyval kommer att innebära stora förändringar av den nuvarande parlamentariska låsningen. Opinionsundersökningar visar att ett nyval mycket väl kan innebära en liknande situation igen i höst.

Instabiliteten, regeringskrisen och det kommande nyvalet är alla tecken på de skiftande stämningarna och missnöjet både mot politikerna och etablissemangets instutitioner. 

Nedskärningspolitiken har istället för att demoralisera folket förstärkt viljan att kämpa för ett nytt samhälle. Det gångna året har markerats av ett ökat intresse för politiskt deltagande där folk söker alternativ och konkreta lösningar. Det vore en dödsdom för Podemos om de nu gick samma väg som Syriza. 

Ingen pakt eller allians kan accepteras om den fortsätter på den redan inslagna vägen med nedskärningspolitik. För verkliga bestående samhällsförändringar behöver Podemos fortsätta mobiliseringarna på gräsrotsnivå och ena alla de vänstergrupperingar som kämpar emot den brutala åtstramningspolitiken som har härjat i spåren av krisen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!