Spekulanter slaktar Pajalagruvan

2015-12-16 17:46:02


Spekulanterna struntar i alla miljömässiga och övriga konsekvenser så länge de kan tjäna en hacka eller två.

I juli köpte en grupp direktörer delar av Northland Resources konkursbo efter att gruvan utanför Pajala hade tystnat. De hävdade då att de gjorde det för att rädda fortsatt gruvverksamhet i Pajala. Sex månader senare förbereder de en slakt av gruvan genom att sälja utrustningen som innebär att det mesta som blir kvar är ett gigantiskt hål i marken.

Bakom affären i somras står BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg, PEAB:s huvudägare Mats Paulsson, vindkraftföretaget Vestas ordförande Berg Nordberg, fastighetsbolaget Balders vd Erik Selin och Bruce Grant som bland annat varit ordförande i mobiloperatören Tele2:s styrelse samt investerat i ett annat gruvprojekt, Nordic Iron Ore i Ludvika.

Redan från början var det klart att värdet av det anrikningsverk och de malmvagnar som direktörerna hade köpt vida översteg de 50 miljoner kronor som de betalade. Någon risk tog de aldrig och när nu malmpriset har fallit till sin lägsta nivå på 10 år, under 40 dollar (340 kronor) per ton, och en nystart av gruvan verkar längre bort än någonsin väljer de att gå vidare med en försäljning som med all sannolikhet ger dem många sköna miljoner. Än är ett avtal med LKAB inte helt ute ur bilden, men allt tyder på att direktörernas huvudalternativ är en utförsäljning. 

För Pajala skulle en slakt av gruvans tillgångar vara en katastrof som för all överskådlig framtid släcker hoppet om fortsatt drift av gruvan. Därför har kommunalrådet Harry Rantakyrö (S) försökt uppvakta regeringen med en rapport från konkursförvaltaren som visar på enorma kostnader för samhället om gruvan stängs för alltid,  med ett förslag om att staten medverkar till en ”övervintring” av gruvan. 

Regeringen har dock varit ytterst kallsinnig och när Rantakyrö till slut fick lämna över rapporten skedde det under ett toalettbesök (!) när Stefan Löfven besökte Luleå, som av SKL och ett antal direktörer har blivit utsedd till ”Årets tillväxtkommun”.

Omsvängningen är total från när Löfven (och Reinfeldt) besökte Pajalagruvan 2013 för att sola sig i glansen av den nystartade gruvverksamheten. ”Det här luktar pengar”, sade Löfven då helt okritiskt, utan att ifrågasätta de enorma skulder och den ohållbara transportlösningen som bolaget hade skaffat sig. Ett år senare var den största konkursen i svensk historia, större än bilföretaget Saabs, ett faktum.

Utvecklingen i Pajala visar vad som händer när en extremt långsiktig och miljöstörande verksamhet som en gruva läggs i händerna på marknadens spekulanter och kapitalister, och en regering som blint tillber samma marknad. När privata vinstutsikter på den snabbt svängande och kaotiska världsmarknaden uteblir vänder både kapitalister och regeringen lokalsamhället och miljön ryggen. 

I Pajala blev den berörda same­byn lovad kompensation av Northland på grund av den störning som de hade drabbas av. Med konkursen blir det ingen kompensation, men gruvhålet finns kvar. Inte heller finns det pengar avsatta för en återställning av marken efter gruvdrift. För Pajala kommun är konkursen en ekonomisk jättesmäll, för att inte tala om det förlorade framtidshoppet för en hel bygd. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv anser att det nu måste krävas ett förstatligande av gruvan, inklusive all utrustning, med kompensation endast till de som kan visa på ett verkligt behov (Carl-Henric Svanberg är till exempel en av Sveriges 156 miljardärer). 

För en så långsiktig och hållbar gruvdrift som möjligt, med fokus på miljöfrågorna, måste staten investera i en hållbar transportlösning i form av järnväg. Att stänga en gruva där bara en liten del av malmen har tagits ut vore ett samhällsekonomiskt och miljömässigt slöseri av enorma mått.

Genom ett samarbete med statliga LKAB skulle verksamheten snabbt kunna återupptas, många jobb skulle räddas och de ingrepp i naturen som redan är gjorda skulle kunna användas efter de behov som finns, istället för att förstöra nya markområden (se notisen om LKAB:s provborrningar). ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!