Stark kampinriktad konstfestival

2017-08-19 20:45:42


Hammarkullen pryds av stora, sprudlande konstverk.

Hammarkullen Urban Art Festival har avslutats. Sju konstnärer har färdigställt sina målningar och skulpturer. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv följde festivalen på plats på en daglig basis.

–Livet i sig är en konstant konsthandling där människan genomför kreativa handlingar för att lösa problem och ta sig fram. Konst är bara ett mer medvetet uttryck för denna kreativitet. Men vi nekas att utveckla vår kreativitet i dagens samhälle. Vi passas in i former och hålls tillbaka. I slutändan handlar det inte om vad konst är, utan för vem och var den ska vara. Ska konsten bara vara för eliten eller för folket? Jag vill föra ut konsten till folket, för folket, av folket, säger Rob MacDonald från Barcelona, en av konstnärerna som deltog.
Konstnärerna som har spenderat tre veckor i området har lyckats bekanta sig med dess invånare, delvis genom att bo hemma hos dem och delvis genom två större gårdsfester. Det är också uppenbart att samtalen med områdets invånare har politiserat dess innehåll.

Den mexikanska graffitikonstnären Sens målade en 35 meter hög afrikansk flyktingpojke på en båt över Medelhavet. I hans ansikte syns flera ansikten och han får symbolisera alla som har flytt över havet. Pojken är dock inget offer, utan en stark och självständig superhjälte.
– Berättelserna jag har mött här påminner om de latinamerikaner som genom Mexiko försöker ta sig till USA för att söka en bättre framtid. Samtalen i området har berört mig och jag vill uppmärksamma dessa hjältar, säger Sens.
Även stenkonstnären Rob MacDonald hade Medelhavet som te-ma. Hans första konstverk ”Kampen till havs” är ett skepp från vilket knutna nävar reser sig.
– Jag kom till Hammarkullen och slogs genast av områdets mångfald, av människors berättelser om vägen hit, om kampen på flykt. Många flydde till havs och vi vet att tusentals varje år inte tar sig ända fram – de drunknar i samma hav som de internationella brigadister som för 80 år sedan drunknade i på väg för att bekämpa fascisterna i Spanien under inbördeskriget, säger Rob och fortsätter:
– Konstverket i Hammarkullen blir därför ett systermonument till ”Solidarity Park” som jag är inblandad i, vilket är ett minnesmonument till båten Ciudad de Barcelona som sänktes av en fascistisk torped och dödade mellan 50 och 150 internationella brigadister.
– Människor flyr från krig och diktaturer över Medelhavet. Det borde inte vara så och vi vet att det inte behöver vara så.
Lösningen är vad som enar de två historierna: internationalism och solidaritet, kampen för ett annat samhälle, densamma som brigadisterna stred för under 1930-talet.

Rob har haft flera besök och samtal under sin tid i Hammarkullen och Angered. Till exempel talade han på ett möte med 60 personer i Hjällbo organiserat av Hyresgästföreningen, och i konstnärspanelen på Folkets hus organiserat av Urban konst.
– Vi måste få unga att förstå att de kan. Vi kan med detta skapa en ny generation artister. Om 20 år kommer folk att fråga sig varför är det så många konstnärer från Hammarkullen och vi kan säga att ett frö såddes under Hammarkullen Urban Art 2017. Gatukonst ska inte bara beskriva samhället, det ska ge uttryck för vad som krävs för att förändra det. På det sättet kan gatukonsten också ses som revolutionär, konstaterar Rob.
Knutna nävar blev lite av ett tema. Även Nabila Abdul Fattah och Nor Ajami inspirerades av områdets kamp och organisering.
– Målningen visar att vår kamp finns i husen och hedrar den kamp och sociala mobilisering som Hammarkullen kännetecknas av, säger Nabila.
Symboliskt blir det också att den pryder ett av de hus som kommunaliserades efter folkliga protester mot riskkapitalistiska ägare, som nu kommer att renoveras som ett resultat av Hammarkullens kamp och organisering.

– Jag är uppväxt i Hammarkullen, orten har gett mig så mycket. Nu vill jag ge tillbaka. Jag kommer alltid bära Hammarkullen med mig och jag är glad att min första mural blev här. Nu vet jag att den finns här fram till dess att jag kommer tillbaka. Denna vägg är en hyllning till Hammarkullen som uppfostrade mig och min aktivism, och en hyllning till alla orter som fortsätter att kämpa, konstaterar Nabila.
– Det känns bra att få vara med i konstfestivalen och att få göra en målning som är en så stark symbol för Hammarkullen. Att få jobba med en så härlig människa som Nabila och de andra gjorde festivalen ännu bättre, fyller Nor i.
Det är i detta tema som Robs andra konstverk också går, ”Hammarkullen reser sig ur sten” – en hyllning till den sociala och politiska kampen:
– Skulpturen symboliserar lokalbefolkningens kamp som kämpar för sina rättigheter. Alla platser jag har besökt här har en historia av protester, allt från fritidsgårdar till badhus och bibliotek. Hammarkullen är omgivet och byggt på berg och sten. Därför blir symboliken så bra för den nya familj jag skaffat mig här.

– Konst ska skapa tankar och reflektion. Det offentliga rummet är en plats för konflikt, säger Daniel Terrez, en av områdets huvudarrangörer tillsammans med Stella Pilback, och fortsätter:
– Hammarkullen har aldrig fått något gratis, allt vi har är ett resultat av kamp och självorganisering. Även den sociala service som finns kvar är ett resultat av protester för och från skolor, bibliotek, badhus, fritidsgårdar med mera – samlingsplatser som har mobiliserats och försvarats av områdets sociala och politiska rörelser. Det som är självklara saker i andra områden får vi kämpa för här.
En av samarbetsparterna i festivalen var Hyresgästföreningen.
– Konstfestivalen har lyckats lyfta frågor om trångboddhet, bostadsbrist, eftersatt underhåll, otrygghet, bristen på arbete och utbildning. Vi vill ge områdets befolkning redskap att förändra och förbättra sitt område – visa att de både har kunskapen och makten att göra det, säger Jimmy Lied, ordförande i Hammarkulletorgets Hyresgästförening.

En av de lokala konstnärerna var 22-åriga Iman Josef Husein. Hon berättar om idén till sin målning:
– Jag var på konstmuséet i centrala Göteborg, där jag fascinerades av en staty som genast fångade mitt öga och tänkte att ”människor från Hammarkullen kommer troligen inte komma och se den”. Jag tog därmed min tolkning av den till Hammarkullen.
Resultatet blev en tio meter hög målning av den grekiska konstguden Apollo, Imans första muralmålning.

Urban Art Festival är ett stort projekt som har involverat lokalsamhället i en demokratisk process genom medskapande och deltagande, genom samtal och agerande där lärdomar och idéer för framtiden nu kan utvecklas. En grund har lagts för nya lokala konstkollektiv och för ytterligare social mobilisering. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!