Starkt stöd för strejkvarsel

2013-06-20 15:01:09




Ständiga hot om sämre villkor från allt mer aggressiva arbetsgivare hör till vardagen inom kollektivtrafiken. Det är därför som Kommunal och Seko har varslat om strejker för bussförare och järnvägspersonal.

När detta skrivs, tisdagen den 18 juni, är det inte helt klart om strejkerna blir av.
Men även utan strejker handlar det om en viktig kamp. Nya bolag som tar över busstrafiken innebär att:
– Bussförarna tappar sina LAS-dagar, d v s anställningstryggheten.
– De måste söka sina gamla jobb på nytt.
– I t ex Örebro tvingades alla bussförare att provköra för sina nya arbetsgivare.
– Fackligt aktiva riskerar att pressas till självcensur eller behandlas sämre. Det har hänt i t ex Malmö.
Inom järnvägstrafiken har SJ utmärkt sig genom att sänka lönerna för anställda inom trafiken i Västsverige när bolaget tog över.
Att fackföreningarna nu varslar om strejk är ett tecken på den ilska som finns över försämringarna på arbetsplatserna. ”Folk är skitsugna på konflikt”, rapporterade Sekotidningen i rubrik om ett fackligt möte i tunnelbanan.
Andra löntagare ger starkt stöd. En opinionsmätning visar att två tredjedelar stödjer både Sekos krav på att villkoren inte ska försämras och strejkvarslet.

Både bussarbetsgivarna och Almega inom spårtrafiken uppträder aggressivt. Almega har t ex krav på att tågpersonalen inte ska ha rätt till ledighet varannan helg.
För Kommunal är det mycket provocerande att bussarbetsgivarna har vägrat att ens diskutera förbundets krav på villkor när nya bolag tar över.
Pressen från arbetsgivarna är ett resultat av privatiseringarna. De innebär ständigt ”nya försök från arbetsgivare att försämra villkoren vid varje ny upphandling”, förklarade PO Fällman från Seko på ett möte med anställda inom tunnelbanan i Stockholm.
Upphandlingar och privata företag som jagar vinster är inte unika för kollektivtrafiken. Att bussförare och tågpersonal nu tar strid är därmed också en strid för personal inom äldreomsorgen, vården och för lärare och annan skolpersonal. Det liknar också Byggnads kamp mot sämre villkor hos underentreprenörer.
–Vi ger förstås fullt stöd till facken om det blir strejker. Det handlar om kamp mot vinster i välfärden, för en väl utbyggd kollektivtrafik, vård och skola, säger Arne Johansson, redaktör på Offensiv och med i samordningsgruppen för Folkkampanjen för gemensam välfärd, som planerar manifestationer landet runt den 21 september.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!