Stoppa rasismen – återinför asylrätten

2007-12-05 12:20:44




De etablerade partiernas invit till enstaka och mycket uppmärksammade debatter med sverigedemokraterna har inte minskat sd:s stöd. Det var också vad RS förutsåg när debatterna genomfördes.

I Sifos väljarbarometer i september 2007 har sd nästan 4 procent. I Malmö har partiet 11,5 procent och i resten av Skåne och i Blekinge 7,7 procent. I Sifos stora mätning med över 5 000 personer fick sd 3,6 procent. Anmärkningsvärt var att sd hade 5,9 procent bland män men bara 1,4 procent bland kvinnor. Bland unga män gav 7,5 procent stöd till sverigedemokraterna.
Denna trend bekräftas av det nu nedlagda Integrationsverkets sista undersökning. I denna hade de som ”absolut” skulle rösta på ett parti som vill inskränka invandrares rättigheter ökat från 5,7 procent år 2005 till 7,3 procent år 2007. Hela 16 procent uppgav att de kanske skulle rösta på ett sådant parti.
Mycket pekar med andra ord på att risken är stor för att sverigedemokraterna kommer in i riksdagen år 2010. Vad skulle det betyda? Är det redan nu oundvikligt?
Socialdemokrater och folkpartister ser bara två sätt att agera gentemot sd – tystnad eller att prata/debattera med dem. Under mer än 15 år härskade taktiken med tystnad. Rasister och nazister skulle inte uppmärksammas, motdemonstrationer kritiserades hårt. När detta nu bevisligen har misslyckats återstår de tafatta debatterna. Rättvisepartiet Socialisterna har hela tiden haft en annan linje – att vända sig brett utåt till arbetare och ungdomar, att mobilisera och att ha ett program som knyter samman kampen mot rasism med kamp för arbete, välfärd och bostäder för alla.
Moderater och socialdemokrater kan inte förklara orsakerna till sverigedemokraternas väljarstöd. Per Schlingmann, m:s partisekreterare, säger att det beror på invandrares utanförskap, arbetslöshet m m. Integrationsverket talar om ”flyktingtryck” som en av orsakerna och att svaret på rasismen skulle vara ”integration” av invandrare, d v s att ansvaret läggs på invandrarna.
Den enskilt viktigaste orsaken till sd:s stöd är dock den högerpolitik som bedrivits under lång tid, med växande klyftor och missnöje som resultat – och bristen på ett stort trovärdigt arbetarparti som har en alternativ politik. Sd får missnöjesröster från de minst medvetna, de som vill ha en ”enkel” lösning.
Sd är inget starkt parti och ledningen gör sedan flera år tillbaka allt för att distansera sig från öppna nazister. Partiet kan emellertid trots sin svaghet komma in i riksdagen, på motsvarande sätt som ny demokrati i valet 1991. Det finns flera faror med detta. De etablerade partierna anpassar sig till vad de tror är populär politik – en politik som dessutom försöker vända missnöjet bort från de rika och politikerna. Denna anpassning skedde gentemot ny demokratis hets mot flyktingar, liksom i Danmark där regeringen är beroende av Dansk Folkeparti. Folkpartiet i Sverige har försökt fånga upp samma väljare som sd med krav på språktest med mera.
En annan fara är att sd:s röster uppmuntrar öppna nazistiska våldsgrupper. Inom sd finns också hela tiden möjligheten att, när partiet får problem, återuppta en mer våldsinriktad politik, vilket t ex har hänt med det rasistiska partiet FPÖ i Österrike. Under 2007 har de återkommande interna striderna mellan nazistgrupperna i Sverige ökat, men också nazistvåldet med flera allvarliga överfall.

Antirasism och flyktingpolitik

Rasistiska grupper uppmuntras också av Migrationsverkets och regeringens hårda linje mot flyktingar. Beskedet om att det inte skulle pågå något krig i Irak – och att det därmed är okej att utvisa flyktingar dit – var bara det senaste i raden av omänskliga bud till flyktingar från Irak, Sudan, Afghanistan, Kongo, Somalia och andra länder.
Flyktingars, gömdas och papperslösas kamp fick starkt stöd av rörelsen för flyktingamnesti 2005. Detta är fortfarande en mycket viktig fråga. Socialister står alltid på de mest förtrycktas sida.
Invandrare och flyktingar är en viktig del av arbetarklassen i Sverige. I t ex Kommunalstrejken 2003 var det tydligt hur stor andel av de lågavlönade kommunalarna som är invandrare och hur viktiga de är för kampen.
Flyktingar och papperslösa används idag av högern för att de facto etablera en låglönemarknad utan rättigheter. Detta är precis den form av splittring som rasisterna vill uppnå.
Antirasismen är inte en ”extra” fråga, utan en avgörande del i kampen mot högerpolitiken.
Å ena sidan kommer rörelser mot regeringen, som mot a-kassan under hösten 2006, att marginalisera och pressa tillbaka rasisterna. Både sverigedemokraterna och de mindre nazistgrupperna stödjer i huvudsak regeringens attacker.
Å andra sidan måste protester mot rasism också rikta sig emot högerpolitikens växande klyftor för att kunna visa vad som behöver göras. Att det finns pengar för högre pensioner, men inte hos flyktingarna, utan hos miljonärer och storföretag. Och att ett socialistiskt samhälle är förutsättningen för att avskaffa både rasism och klassklyftor.
Med detta som grundval kan en verklig rörelse byggas. De autonoma smågrupperna, med sin hemlighetsfulla och våldsromantiska inställning, har ingen möjlighet att stoppa rasismen.
Antirasismen har ett särskilt starkt gehör bland unga, även om det också finns en polarisering, vilket kan ses av stödet för sd. Den speciella radikaliseringen bland arbetarkvinnor är också tydligt i det svaga stödet för sd bland dem. Antirasismens styrka kommer i huvudsak att bero på klasskampen, men också på vilka som erbjuder ett antirasistiskt alternativ och på internationella händelser.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!