Stor oro bland uppsagda pendelstädare

2017-08-19 20:45:42

foto: Natalia Medina


Städföretaget Sol Reneriet som städar Stockholms pendeltåg och stationer på uppdrag av det Hongkongbaserade MTR har efter de avslutade förhandlingarna med städarnas fackförbund Seko den 9 augusti beslutat om dramatiska nedskärningar. Det innebär att antalet städare på heltidsjobb dras ned från 182 till 113. 

Visserligen sägs ”bara” 28 av de ursprungligen 90 varslade upp, men 41 städare hänvisas till deltidsjobb på endast 20, 40 (flertalet) eller 50 procent. När Offensiv i tisdags träffade flera av de drabbade städarna efter det möte med Trygghetsrådet som de har hänvisats till var bitterheten och oron över framtiden stor.
– Det är obehagligt, tufft och mycket tragiskt. 28 familjer drabbas av arbetslöshet. Och vem klarar sig på 40 procent av en heltidslön på 22 800 kronor?, säger Seko Pendelklubbens skyddsombud Haidar Tamimi.

De städare som hänvisas till en deltid på 40 procent räknar med att trots kompensation från a-kassan förlora 20 procent av den magra inkomsten.
Även de som behåller sina heltidsjobb oroar sig för det slit som väntar när så många färre ska göra samma jobb, liksom vad som händer om företaget inte kan leverera och tvingas i konkurs.
Seko betonar att facket inte har godkänt att Reneriet minskar sin personal: ”Vi tror inte att man kan klara av att driva verksamheten med så lite personal och framför allt inom fordonsvården kommer det att bli stora problem med att hålla tågen rena”.
Konsekvensen kan enligt Seko också bli så dryga viten för bristande städning att Reneriet går i konkurs. Att de redan idag tvingas hyra in extrapersonal från Finlandsbåtarna visar att alla behövs.
Städarna och Seko Pendelklubben har befunnit sig på stridsfot ända sedan MTR, som redan driver tunnelbanan, i december 2016 övertog pendelstågstrafiken i Stockholm från SJ-ägda Stockholmståg.
Strax innan jul utbröt en vild strejk bland ett 30-tal städare och klottersanerare i protest mot varslet om uppsägning från det tidigare städföretaget ISS och de förlorade förmåner som hotades. Detta ledde i februari till ett avtal där MTR gick med på att överta all städpersonal på oförändrade villkor och facket för en tid trodde att man lyckats rädda alla villkor.

Sedan Reneriet därefter vunnit MTR:s upphandling av pendelstädning på ett mycket lågt bud dröjde det bara till i början av juli innan det varsel om 90 uppsägningar kom, som Seko Pendelklubben besvarade med en uppmärksammad protestaktion i samband med den nya Citybanans invigning vid Odenplan. ”Städa inte bort städarna”, ”Är pendeln för ren?” och ”MTR skrattar hela vägen till Hongkong”, löd några av städpersonalens plakat.
Sekos ombudsman Carolin Evander, som förhandlat med Reneriet tillsammans med pendelklubben, konstaterar efter den avslutade förhandlingen att arbetsrätten ger facket väldigt litet att säga till om när det gäller företagens makt över anställningar och uppsägningar.
– Vad är ett löfte som MTR:s att alla övertas värt om sedan en ny underentreprenör 5-6 månader senare kan varsla halva styrkan om uppsägning, inklusive av städare som jobbat i 20 år? säger hon till Offensiv.
– Nu har vi ett jättesvårt läge. Det är litet vi har kunnat påverka, men med tanke på de förutsättningarna har vi ändå lyckats ”bra” i frågor som att förskottssemestern ska fortsätta gälla och övergångslösningar som att de som tvingas gå ned till deltid får behålla sin heltidslön under två månader. Det tror jag många medlemmar förstår, även om många kanske trott vi skulle kunna göra mer.
Enligt Carolin Evander finns just inga pengar att hämta hos Reneriet.
– Men vi är övertygade om att MTR har känt till att anbudet låg för lågt och att de har blåst Reneriet.
Seko Pendelklubben har redan beslutat om en demonstration utanför trafiknämndens möte kl 14 tisdag den 29 augusti.
– Vi kräver papperen på bordet och att SL visar vilka krav man ställt till MTR på städningen, säger pendelklubbens ordförande Marta Aguirre till Offensiv.
– Politikerna försöker tvätta sina händer och säger att de inte kan påverka MTR, men det här är till 100 procent en politisk sak, säger Haidar Tamimi.
Politikerna tror enligt Tamimi att de kan tjäna pengar på upphandlingar som sänker priset för till exempel städningen.
– Det är vi som får betala med vårt svett och blod, samtidigt som vi redan har förlorat våra fria SL-kort, läkarbesök och bidrag till friskvård. Men om vi slits ut och inte orkar jobba mer än 15-20 år får samhället också stora kostnader för sjukvård och arbetslöshet.
– Ytterst är det här inte bara MTR:s ansvar utan också politikernas och vi i Seko vill att trafiken återtas i egen regi, säger också Carolin Evander.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!