Stora Enso: ”Brasiliens nya kolonisatörer”

2008-04-02 13:01:26




Stora Enso lägger ned fabriker i Finland och Sverige trots att fabrikerna går med vinst. Istället satsar man på låglöneländer som Brasilien och Uruguay. Där struntar man i lokala lagar och bestämmelser. Företaget odlar numera klonad snabbväxande eukalyptus i Brasilien och Uruguay bland annat på områden som tidigare var täckta av atlantskog, en form av tropisk skog, med ett rikt djur och växtliv.

De som betalar priset är industriorter i exempelvis Sverige och Finland, miljön, latinamerikanska småbönder, djurlivet och arbetare som drabbas av olyckor och byar vars dricksvatten förgiftas. På mark där det tidigare fanns regnskog överlever inte längre vare sig insekter eller ogräs.
Stora Enso är en av ägarna till det största pappersmassaprojekten i världen, Veracel som finns beläget i Bahia i nordöstra Brasilien. Etableringen av eukalyptusplantagen och pappersmassafabriken i området har dock stött på ett massivt motstånd. Motståndet har fötts av att småbönder och ursprungsfolk har fördrivits från sin jord och MST, De jordlösas rörelse, pekar på att etableringen har försvårat den pågående jordreformen. Miljöorganisationer, jordlösa, fattigbönder och ursprungsfolk har bildat en enad front mot Stora Enso.
Eukalyptusskog växer betydligt snabbare än den svenska skogen, men med stor påverkan på miljön som pris. Eukalyptusträden förstör jorden de växer på, som blir obrukbar för lång tid efter avverkning.
Till detta kan läggas att pappersfabriken använder klor i blekningsprocessen. Kloret släpps sedan ut i floderna och förorenar Brasiliens största sötvattenreserv, som ligger i området. Utöver vattnet förgiftas fisken, vilket är en viktig föda för ortsbefolkningen.
”Brasiliens nya kolonisatörer” – så beskriver Swedwatch Stora Ensos verksamhet i provinsen Bahia. Sedan 2005 har Stora Ensos ”flaggskepp” Veracel fått två miljonböter från den brasilianska miljömyndigheten.
Under eukalyptusträdens trädkronor växer ingenting. Grenarna är kala och torra. Området har av ortsbefolkningen börjat kallas ”den gröna öknen”. Allt runt omkring är dött, inte ens ogräs växer.
Överallt där Stora Enso etablerar sig reser sig motståndet mot företaget. I Rio Grande do Sul ligger bruket Fazenda Taruma, som tidigare i mars ockuperades av 800 kvinnor.
Kvinnorna pekade på att Stora Enso struntar i den lag som säger att utländska företag inte får äga mark närmare än 150 kilometer från landets gränser, alltså att marken är olagligt köpt.
Detta understryker ytterligare behovet av kämpande fackföreningar som försvarar jobben i Sverige och som knyter band samt ger fullt stöd till arbetare som kämpar i andra länder.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!