Stora löneskillnader i kommunerna

2007-04-18 14:56:24




Det finns stora löneskillnader mellan olika kommuner vad gäller kommunalarnas löner. I det centrala avtalet ligger lägstalönen på skandalöst låga 13 800 kronor. Enligt tidningen Kommunalarbetaren, som har jämfört 193 kommuner, så betalar dock fyra av fem kommuner högre lägstalöner än vad avtalet säger. Som tur är – får man väl tillägga!

Vem kan leva på ynka 13 800 kronor? Skillnaderna är dock stora. I Oxelösund ligger till exempel lägstalönen på 13 860 kronor för heltid – jämför detta med Värnamos 17 250 kronor.
Även för till exempel utbildade undersköterskor är skillnaderna dramatiska. Enligt avtalet ska en utbildad undersköterska ha 15 000 kronor som lägsta lön. Återigen utmärker sig Värnamo – där har en undersköterska över 19 000 kronor i månaden.
En stor andel av kommunerna, 56 stycken, lägger sig i mitten med en ingångslön på 15 000 kronor.
Dit hör exempelvis Umeå, Gävle, Lidingö och Piteå. En annan intressant sak i undersökningen är att löneläget är bättre i kommuner där man inte alls har infört individuella löner.
I nästan alla dessa kommuner ligger ingångslönen högre än vad som sägs i det centrala avtalet, och snittet är 15 300 kronor.

För lågt

Låga ingångslöner håller nere lönerna för alla. Kommunals krav på 16 200 kronor i lägstalön är för lågt.
Det tycker också Helena Byström, som Offensiv har talat med. Helena har arbetar i 3 år som personlig assistent i Umeå och tjänar strax under 17 000 kronor i månaden idag.
– Det behövs högre löner för att få in folk, man måste ju kunna leva på sin lön.
Låga löner gör också att det lätt blir som genomgångsyrken som man tar i väntan på att börja plugga. Det blir ingen trygghet för brukarna. Helena har inte fått någon information om avtalsrörelsen.
– Det är få som vet att något är på gång och vi har inte fått någon information än.
Offensiv har också talat med Kerstin Johansson som har arbetat i över 20 år som lokalvårdare i Umeå. Hon tycker att kravet på 16 200 kronor är för lågt:
– Ingen kan klara sig på det.
När det gäller avtalsrörelsen har hon inte heller fått någon information.
– Det är tyst som i graven. Det är helt sjukt att man inte får veta något. Kerstin arbetar numera som samordnare för fastighet, vaktmästeri och lokalvård.
– Lokalvårdarna som jobbar här har cirka 17 000 kronor, trots att dom har jobbat i många, många år.

”Vi ger oss inte”

På senaste kommunfullmäktige krävde Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå besked om kommunalrådet Lennart Holmlund (s), är beredd att gå kommunalarna till mötes i avtalsrörelsen. Detta mot bakgrund av bland annat kommunens överskott för 2006 som landade på 130 miljoner kronor.
Holmlund vägrade förstås att ge besked. Men vi ger oss inte.
Redan på nästa fullmäktige den 2 maj tänker vi ta upp frågan igen, nu med Kommunalarbetarens undersökning som ammunition. Vi kommer att fortsätta att driva på för att kommunalarna ska få sina löneökningar.
Rejäla lönelyft åt lågavlönade är viktigare för Umeås attraktionskraft än alla storstilade byggprojekt som nu diskuteras dagligdags.
Ingrid Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!