Stora nedskärningar hotar Kulturskolan i Stockholm

2007-11-08 10:14:57




Kulturskolan i Stockholm ska nästa år bantas med uppemot 17 miljoner kronor. Samtidigt höjs terminsavgifterna för att man ska spara in ytterligare 2 miljoner kronor.

– Det här är de största nedskärningarna någonsin i en kulturskola i Sverige vad jag vet, säger Marie Egnell, ordförande för Kultursektionen i Lärarförbundet i Stockholm.
Stockholms stad har lagt ett sparbeting på 1,5 procent på samtliga förvaltningar i budgeten för år 2008, av vilket 3,2 miljoner kronor ska tas av Kulturskolan. Kommunen kommer heller inte att ge verksamheten någon kompensation för löne-, hyres- och prisökningar nästa år, så de totala nedskärningarna landar på runt 12 procent av Kulturskolans budget.
Detta slår hårt mot verksamheten, vars budget till stor del består av lönekostnader. Idag finns cirka 370 lärare som undervisar barn och ungdomar i musik, dans, teater eller bild och form på eftermiddagarna. Nu riskerar mer än var tionde lärare att bli övertalig. 25,5 tjänster ska bort, vilket kan betyda uppemot 40-50 personer, då många arbetar deltid.
Att spela ett instrument kommer nästa år att kosta 900 kronor per termin istället för 700, och för danselever nästan tredubblas avgiften från 250 till 700 kronor.

Göteborg gör tvärtom

Avgifterna har legat stilla sedan år 1994, så Kulturnämnden som lagt förslaget menar att det är dags för en höjning. Samtidigt har man i s-styrda Göteborg precis beslutat att sänka avgifterna från 250 till 200 kronor.
Stadsfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet, och Marie Egnell tror att det fortfarande finns en chans att få politikerna att ändra sig.
– Det här kommer att drabba hela verksamheten hårt. I exempelvis områden som Tensta och Hjulsta har vi redan idag svårt att få elever, och nu när både avgifterna höjs och många lärare måste sluta, kommer det förstås att bli ännu svårare. Politikerna vet inte vad deras beslut får för konsekvenser, säger hon.
– Trots neddragningarna säger de att vi ska värna om undervisningen och få fler elever. Det blir ett moment 22.
Facken och Kulturskolans ledning har i förra veckan även inlett förhandlingar kring hur neddragningarna ska slås ut. Arbetsgivaren vill att lärarna i de ämnen som har minst kö ska få sluta först – oavsett hur länge de har jobbat.
– Det går inte facket med på, fastslår Marie Egnell, som menar att det är en feltolkning av LAS.
– Men vi vill egentligen inte att någon ska få sparken. Vi tänker bråka om varje individ!
En annan som är i full gång med att organisera protester är Ralf Hansen, projektansvarig för Kulturskolans satsning ”Världens musik och dans” i Bredäng.
– Det är åt hesicke det här! Kommunala verksamheter som Kulturskolan ska finnas till för att ge alla en möjlighet att bilda sig, men nu försöker man konkurrensutsätta verksamheten genom att höja avgifterna, säger han, och fortsätter:
– Även regeringen sparar ju in på vanligt folks tillgång till kultur, som när de tog bort den fria entrén på statliga museer.

Viktigt att ta striden

Ralf Hansens eget projekt, som var tänkt som en breddning för att nå nya grupper och kulturer, kommer att drabbas extra hårt. Avgifterna höjs från 250 till 900 kronor, samtidigt som många av lärarna är nyanställda och nu riskerar att få sluta, vilket kommer att orsaka ett enormt elevtapp.
– Själv bryr jag mig inte om jag tvingas sluta, jag har ändå inte långt kvar till pensionen. Det är viktigare att ta den här striden, säger han.
Många av Kulturskolans lärare känner sig svikna av ledningen. Kulturskolans chef Hans Skoglund sa den 16 oktober i Dagens Nyheter att ”det finns en oro, men den tvingar också skolans ledning och lärare att tänka i nya banor. Det kan också utveckla vår verksamhet”.
Lärarna organiserar nu själva en demonstration. Ralf Hansen tror inte att loppet är kört:
– Vi ska försöka få med alla – föräldrar, elever, lärare och andra – i protesterna. Det cirkulerar redan namnlistor bland elever och föräldrar, och jag hoppas att demonstrationen får en snöbollseffekt.
AnnaMaria B Ericsson

DEMONSTRATION
Rädda Kulturskolan

Måndag 12 november
Samling 10.00 Sergels torg för avmarsch mot stadshuset

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!