Succé för Revolution2017

2017-12-06 13:29:34

foto: Sari Hevosaho och Mahdi Khavari
Fullsatt på Södergården.

100 år sedan ryska revolutionen brinner kampglöden fortfarande. Lördagen den 4 november samlades ett stort antal socialister, vänsteraktivister, asylkämpar och konstnärer i alla åldrar på Södergården i Stockholm för att delta på Revolution2017.
Evenemanget, med totalt 180 deltagare, arrangerades av Rättvisepartiet Socialisterna (RS), Studenter mot Rasism och BadArt – ett internationellt socialistiskt konstnärsnätverk.

Redan när man klev över tröskeln och möttes av en fantastiskt utsmyckad lokal, med affischer och konst, banderoller och ett härligt långt bokbord med böcker, tidskrifter samt revolutionströjor, knappar och 3d-utskrivna Marx- och Lenin-byster, kändes det som om själen lyfte –vilken fin stämning!
Det var en inspirerande och intressant heldag med politiska seminarier, konstutställning, paneldebatt och stormöte för att fira hundraårsjubileumet av ryska revolutionen, dra lärdomar från den, och koppla historiska skeenden till händelser idag.
Elin Gauffin (RS) inledde med att knyta an till historien bakom Södergården som för nästan 100 år sedan grundades av Herta Svensson för att utbilda arbetarkvinnor, för att sedan tala om vikten av ett evenemang som revolution 2017.

– Det första bolsjevikerna gjorde var att sätta stopp för det första världskriget. Det är samma system idag som gång på gång skapar krig. Det kanske låter utopiskt men ja, vi erkänner att vi står för socialism. Vi vill avskaffa all systematisk förödelse, våld och underordning. Klimathotet kan utplåna alla människor på jorden, och under RS kongress talade vi även om svält, ökande klyftor och livsfarliga kärnvapen, men också om stora protester över hela världen.
– Det behövs en ny revolution, det finns ett sug efter kamp och uppror. Det vi vill ha är både det enklaste och svåraste målet att uppnå: En värld utan förtryck.
Poeten Shekiba Ahmadi läste upp en dikt om läget i Afghanistan och om att fly: ”Att flytta är svårt, men att leva i krig är svårare”.

Därefter följde fyra parallella seminarier med rubrikerna ”Ryska revolutionen, vad hände?”, ”Finska revolutionen 1917/1918”, ”Trotskijs kamp mot Stalin” samt ”Anton Nilson, hundraåringen som gjorde revolution” som hölls av Elin Gauffin, Per Olsson, Jonas Brännberg samt Arne Johansson och Christer Bergström.
Det sistnämnda seminariet innehöll även en genomgång om konst och revolution med Natalia Medina, grundare av den svenska sektionen av BadArt.
Konstutställningen bestod av videokonst om offentliga avrättningar i Iran (Afranf Nordlöf Malekian), tecknade skildringar av flyktingkrisen (Morteza Jamshidi), performance inspirerad av Majakovskij (Karon Nilzén Jonsson) samt officiella BadArt-affischer, målningar av Louise Eriksson och ett hängande verk vid namn ”Good Luck” (Tove Möller).
Som särskilt inbjuden gäst fanns också Richard Turpin, från Teater Tribunalen som berättade om sin politiska teater och om pjäsen Modern av Bertolt Brecht som handlar om ryska revolutionen.
Nästa punkt på schemat var en paneldiskussion med Per-Åke Westerlund (RS), Alexey Sahknin (skribent, politisk flykting från Ryssland) och Toivo Jokkala (chefsredaktör för Arbetaren), med temat ”Vad är den viktigaste lärdomen av den ryska revolutionen för kampen idag?”.
Det var intressant eftersom alla inte höll med varandra, utan gav sina perspektiv på revolutionen och dess konsekvenser.
Toivo Jokkala talade bland annat om vikten av gräsrotskamp för att en revolution inte ska balla ur i byråkrati och stalinism, om att vänstern och vissa splittringar inom den definieras av ryska revolutionen och föreställningar om den, att vi kan förenas i en kämpande stark gräsrotsrörelse för att förändra världsordningen utan nationalstatens barriärer, vilket ryska revolutionen stod för.
Alexey Sahknin talade om massrörelsen 1917, som inte bara var en plattform för diskussion utan en ny form av samhälle, och varnade för att demokrati också kan ha en totalitär form och risken för vänstern att bli dogmatisk.
Per-Åke Westerlund började med att jämföra den ryska revolutionen med Egypten 2011, där Mubarak fälldes men revolutionen inte fullföljdes och en ännu hårdare militärregim etablerades. Även andra revolutioner har besegrats därför att det saknats ett revolutionärt arbetarparti med masstöd. Om kampen idag menade han också att det är på grund av lärdomar från ryska revolutionen som vi driver kampanjer mot slumvärdar eller nazister, eller till stöd för Ung i Sverige. Han underströk att bolsjevikerna hade principer men ingen dogmatism, utan snarare en flexibilitet i sin taktik, samt vikten av debatt inom bolsjevikpartiet.

Efter diskussionen följde stormötet, med politiska inlägg, poesi och musik. Lina Rigney Thörnblom, en av två RS:are i Haninge kommunfullmäktige, talade om de kvinnliga arbetarnas strejkinitiativ som blev startskottet till ryska revolutionen samt om kvinnokampen idag i USA, Irland, Polen och Sydamerika för aborträtt, mot mäns våld mot kvinnor och för lika rättigheter.
Ruben Fernandez (Izquierda Revolucionaria, RS systerparti i Spanien/Katalonien) talade om kampen i Katalonien som kan dra lärdomar från oktoberrevolutionen, inte som akademisk övning eller romantisk idé, utan för att möta utmaningarna som arbetare och självständighetskämpar står inför. En viktig del av bolsjevikernas politik var nationernas rätt till självbestämmande. Bara så kunde arbetare och förtryckts enas i kampen. Detta samtidigt som borgarna i förtryckta nationer fruktade masskampen och underordnade sig imperialistiska allierade.
Elnam-Elelta Allonias framförande politisk spoken word om bland annat sin uppväxt som andra generationens invandrare.
Kristofer Lundberg talade om hur socialister varit i främsta ledet mot fascism från ryska revolutionens tid ända fram till den 30 september 2017 i Göteborg.
Minela Mahmutovic gav svar på tal om selektiva fakta och smutskastning av ryska revolutionen, där Lenin sätts i samma båt som Stalin och Mao i ett försök från borgarklassen att indoktrinera folk till att låta bli motstånd, då det hotar den kapitalistiska ordningen.
Amer Mohammed Ali talade om klimathotet, att kapitalismen blockerar de nödvändiga verktygen för att verkligen förhindra klimatförändringarna.
Julius Ntobuah talade om kapitalismens flyktingmurar och nya lagar som möjliggör polisräder på arbetsplatser, om att kapitalismen, med pengar som ursäkt, dödar flyktingar.

Bland stormötets talare fanns också Clare Doyle (CWI:s internationella sekretariat) som för CWI:s räkning var i Sovjet när det stalinistiska systemet rasade samman 1991.
Hon berättade att efter Sovjetunionens kollaps blev de gamla pampar de nya kapitalisterna, precis som Leo Trotskij hade varnat för i sin bok Den förrådda revolutionen, en bok som CWI med nyskrivit förord gav ut på ryska 1989-90.
Sascha Staničić (Sozialistische Alternative, RS systerparti i Tyskland) sa bland annat:
– Vi måste svara den hets och lögnaktiga borgarproganda som sprids mot Oktoberrevolutionen. I Tyskland har Lenin exempelvis stämplats som terrorist i en borgartidning.
– Lärdomen från Ryssland 1917 är det behövs ett revolutionärt parti för att massorna ska kunna segra. Tragedin i Tyskland 1918-23 var att det fanns ett sådant parti, vilket medförde att den ryska revolutionen isolerades, berättade Sascha.
Därefter berättade Mahmood Rezaie från Ung i Sverige om kampen och strejken för flyktingamnesti, som komplementerades av mer poesi från Shekiba Ahmadi och musik framförd av Jan Hammarlund, samt hälsningar från Francesco Acosta från Stockholms sopgubbar samt Mehrnosh Shafie från Shora.
Liv Shange Moyo avslutade med ett tal om Trumps bisarra men livshotande krigshets, den globala militära upprustningen som liksom Tjechovs gevär på väggen varnar om krig i en nära framtid.

Kvällen avslutades med middag bestående av etiopiska maträtter, samt musikframträdanden från The Fackpamps och Banda de Beleza e Dor.
Sammanfattningsvis var Revolution2017 ett oerhört lyckat evenemang som håller liv i elden som ryska revolutionen startade, och som kommer att fortsätta brinna ännu häftigare i framtiden. ■

102 000 socialistiska kronor

Entusiasmen för Revolution2017 och Rättvisepartiet Socialisternas kongress i helgen visas i rekordinsamlingen på 102 480 kronor. Många ville bidra till kampen för socialism och bygget av RS och CWI.
– Målet på 100 000 kronor är högt, men det är pengar som vi behöver för att driva kampanjer och föra ut en socialistisk politik, sa Liv Shange Moyo, som höll appellen under kongressen.
Det är inte försent att skicka bidrag på antingen Swish 123 240 32 85 eller Plusgiro 87 96 49-2.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!