Svenska Bostäder kör över sina hyresgäster

2008-04-29 17:08:30




Trots majoritet emot ombildning ändrar bolaget direktiven så att ombildningsprocessen fortsätter.

På Rönnbärsgården, Åsgärdevägen 55-109, i Enskededalen har 60 procent av hyresgästerna skrivit på listor om att de inte vill ombilda till bostadsrätter. Fem hyresgäster på samma gård har begärt tillbaka sina egna intresseanmälningar av Svenska Bostäder, vilket gör att bostadsrättsföreningens intresseanmälan har fallit ner till enbart 37 procents stöd.
I kvarteret Indianen, Blackeberg, har 46 procent av hyresgästerna framfört sin absoluta uppfattning genom att skriva på NEJ TACK-listor. Dessutom har fem enskilda hyresgäster krävt att få sina intresseanmälningar avförda. Skälen man anger är att det inledningsvis förekommit missvisande information om konsekvenserna av att skriva på för ett ja. Stödet för bostadsrättsföreningens intresseanmälan har därmed också i Blackeberg reducerats till 37 procent.
Trots dessa båda solklara fall, där nej-sidan har klar övervikt, kör Svenska Bostäder (Svebo) över majoritetens vilja och fortsätter ombildningsprocessen.
– I februari sa handläggaren på Svebo till oss att vi kunde lämna in våra listor som visar på en nej-majoritet och att då hela intresseanmälan skulle avskrivas. Men en vecka senare ändrades direktiven och nej-röster skulle inte längre räknas. I mars sa handläggaren att om enskilda hyresgäster skriver till Svebo och begär tillbaka sina individuella intresseamälningar i den omfattningen att hela intresseanmälningen hamnar under 40 procent, så skrotas hela intresseanmälan. Men nu är detta plötsligt inte heller möjligt, berättar MarieLouise Holgersson, aktiv för Sälj inte Dalen/ Rönnbärsgården.

Agerade i det fördolda

Först ut var kvarteret Rio 10 på Gärdet. Det är ett kollektivhus med en boendeförening som tar besluten gemensamt. Men en bostadsrättsförening bildades och agerade helt i det fördolda. Då de som vill ha kvar hyresrätten lämnade in en lista till Svebo visade det sig att 18 personer hade bytt åsikt (i innerstaden kräver intresseanmälningar 67 procents stöd). Rio 10 fick beskedet av Svebo att intresseanmälningen därmed avfärdades.
Men två veckor senare fick de ett nytt besked, anmälan skulle visst gälla. Stadshusdirektören Joachim Quiding hade ingripit och gjort en egen tolkning av direktiven. Det märkliga är att man inte får ut något skriftligt beslut på detta, det verkar inte finnas något beslut i vare sig Svenska Bostäders styrelse eller i Stadshus AB. Ändå har direktiven nått ner på handläggarnivå.

”Vägrar träffa oss”

– Vi har nu gått samman från Dalen, Blackeberg och Gärdet. Vi har begärt att få träffa ansvarige politiker, Joakim Larsson (m), men han vägrar att träffa oss. Därför kommer vi att dela ut en gemensam skrivelse utanför Svebos styrelsemöte på tisdagen den 29 april, säger MarieLouise.
Man planerar även att gå ut i media för att skapa ett opinionstryck och kontakta stadsjuristen.
– Stadens ledande moderater lever i ett skyddat överklassghetto med en skev verklighetsuppfattning, säger Ola Olofsson från Sälj inte Dalen/ Rönnbärsgården och berättar att Joakim Larssons assistent på förfrågan om att få träffa Larsson svarade att alla istället borde vara medlemmar i en bostadsrättsförening.
– Vi får ingen respons av vår bostadsrättsförening. I det senaste brevet skriver de rakt ut att det är fel att blanda in demokratiaspekter eftersom bostadsrättsomvandling är ”en ren affärsuppgörelse”.

Förkastligt

– De uppmanar oss att inte blanda oss i ”Dina och Mina privata angelägenheter”. Det är helt otroligt att en ombildningsaffär på 150 miljoner, som berör 106 hyresgäster, reduceras till ”privata angelägenheter”. Det är förkastligt. Som bostadsrättsinnehavare är du ju samtidigt hyresvärd för kvarvarande hyresgäster, ett mycket stort ansvar. Hur en bostadsrättsförening styr och sköter sitt uppdrag är allt annat än en privat angelägenhet, men det är sådana synsätt som frodas i bostadspekulanternas stad, säger Ola.
Bostadsrättsivrare brukar hävda att det inte är några problem för de som inte vill omvandla, eftersom man har rätt att bo kvar som hyresgäst. Men att det inte är samma sak att hyra av sina grannar visas av USK, stadens utredningskontor, som undersökt den förra vändans ombildningar: Innan ombildningen trivdes 90 procent av hyresgästerna, efter trivdes bara 53 procent av (de kvarvarande) hyresgästerna. 35 procent tyckte att förvaltningen hade blivit sämre, 11 procent att den blivit bättre.
Det är helt enkelt ofrånkomligt att ombildningar smutsar ner grannsämjan och ställer grannar i ekonomiskt beroende av varandra.
Både i Dalen, Blackeberg och på Gärdet räknar man med att stoppa ombildningen vid köpestämman. Men processen dit är lång och uppslitande. Under ett helt år eller mer sparar Svebo in på indraget planerat underhåll.

Elin Gauffin

Stoppa marknadshyror!


Nätverket Rädda Hyresrätten bjuder in till möte för att diskutera motståndet mot marknadshyror:
  • Vilka protester krävs för att säkra allmännyttans överlevnad?
  • Ett förslag är att demonstrera tillsammans med andra till hösten.

Tisdagen den 13 maj kl 18.00
Bagarmossens
Folkets Hus
Arr: Rädda Hyresrätten

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!