Sveriges affärer med diktaturer

2015-10-08 14:52:12

foto: Jean-Pierre Bovin / Flickr CC
På grund av det hemliga avtalet mellan Thailand och Sverige, där 12 Jas-Gripenplan köptes, får officerare i militärjuntan i Thailand gratis utbildning i Sverige.

Staten och kapitalet sitter i samma båt. Det är extra tydligt när regeringen vill stödja storföretagens affärer i diktaturer som Iran och Thailand.

”Vi tror att öppenhet och utbyte är ett sätt att påverka. För Sveriges och EU:s del är det viktigt att fortsätta lyfta kravet på mänskliga rättigheter och demokrati”, sade näringsminister Mikael Damberg när han föreslog en affärsresa till regimen i Iran. Men att mer ”marknad” och affärer skulle leda till demokrati motbevisas tydligast i Kina. Omvandlingen till en kapitalistisk stormakt har skett parallellt med en hårdare diktatur.

Att storföretagen är svenska spelar ingen roll. Dessa har inte haft några problem med att handla med diktaturer och särskilt inte om det sker genom hemliga avtal, som i fallet med vapenfabriken i Saudiarabien nyligen.

Fackföreningar och gräsrotsorganisationer måste stå för solidaritet och stöd till dem som kämpar mot diktaturer och utsugning. ■


Storföretagen siktar på Iran

Efter det USA-ledda avtalet med Iran hoppas svenska storföretag på att göra stora vinster i landet. Näringsminister Mikael Damberg vill stå i spetsen för en delegation till regimen i Teheran. Framför allt oljebolag i Väst slickade sig om munnen efter avtalet. Men svenska storföretag som Sandvik, Scania och SKF förklarade sig också omedelbart beredda att göra affärer.

Mikael Damberg sade direkt efter avtalet att han vill  ha en ”ministerledd” delegation för att visa att den svenska staten står bakom bolagen. Han uttalade också att Sverige kan ha en fördel av att många iranier bor i Sverige. Han sade dock inget om att de allra flesta av dem har flytt från den islamistiska regimens mord, tortyr och förföljelse.

”Svenska företag har goda chanser att gynnas av de planerade lättnaderna i sanktionerna mot Iran”, kommenterade Cherif Sayed från Business Sweden, som drivs av staten och storföretagen gemensamt. Innan hårdare sanktioner infördes mot handel med Iran år 2006 var landet en av de största exportmarknaderna i Mellanöstern för svenska företag. Den stora satsningen från regering och kapital sker samtidigt med ökad repression i Iran. 700 personer avrättades enbart under det första halvåret i år. Regimen spelar också en nyckelroll i kriget i Syrien genom sitt militära och ekonomiska stöd till Assadregimen.

Regimen fruktar i synnerhet arbetarprotester och oberoende fackföreningar. Det senaste halvåret har de styrande genomfört en våg av arresteringar av fackliga ledare bland lärarna. som svarat med stora manifestationer.

Den 13 september dog den välkände facklige ledaren Shahrokh Zamani i fängelset Rajaj Shar, ökänt för tortyr av politiska och fackliga fångar. Shahrokh Zamani var en av grundarna av målarnas fackförening i Teheran och aktiv i Kommitten för att bilda arbetarorganisatoner. Till hans begravning den 15 september kom ett tusental personer, som trotsade hoten från statens säkerhetspolis. Hans familj och rader av arbetarorganisationer uttalade att hans kamp inte har varit förgäves. ■


Utbildar militärer efter JAS-köp

Officerare från militärjuntan i Thailand får gratis utbildning i Sverige. Detta efter ett hemligt avtal för att Thailand har köpt 12 Jas-Gripenplan. Planen köptes år 2007 efter tre år av förhandlingar. Det är en mycket stor affär för svensk industri, då varje plan kostar runt en miljard kronor i dagens penningvärde.

När affären gjordes upp styrdes Thailand, liksom idag, av en militärjunta. JAS-tillverkaren Saabs konkurrenter från USA hoppade av budgivningen när militären tog över år 2006.

Saab och regeringen uppgav att inga motköp ingick i affären. Men nu avslöjar den nya reportagesajten Blank spot project, som drivs av bland andra Martin Schibbye, att 37 thailändska officerare får gratis utbildning på universitet i Sverige. Kostnaden är någonstans mellan 10 och 30 miljoner kronor.

Militärjuntan från år 2006 avgick efter massprotester 2011. Men i maj 2014 tog generalerna över på nytt, denna gång med en brutalare regim under ledning av statsministern, general, Prayut Chan-o-cha.

Sedan militärkuppen förra året har juntan – ”Nationella rådet för fred och ordning” (NCPO) – arresterat fler än 1 000 politiker och aktivister. De flesta av dem är från det tidigare styrande partiet Puea Thai. Alla protester och politiska möten är olagliga.

I slutet av juni i år greps 14 elever efter ett massmöte på deras universitet, riktat mot militärstyret. De åtalades för att bryta förbudet mot politiska möten och fängslades i väntan på rättegång i en militärdomstol.

Ursprungligen hävdade juntan att det skulle bli nyval i år, 2015. De sköts sedan upp till 2016, och nu förväntas de ske under 2017.

Det är också klart att Prayut har en ”färdplan” som ska guida alla kommande civila regeringar. I utkastet till ny konstitution ingår att ”populism” ska bli olagligt och att senaten ska domineras av ickevalda senatorer. Dessutom förslås en ”särskild kriskommitté” som ska övervaka konstitutionen. ”Panelen, bestående av premiärministern, representanthusets och senatens talman, ledaren för de väpnade styrkorna och polischefen kommer att finnas kvar på plats under fem år efter det att stadgan sprids”, skrev Bangkok Post den 17 augusti. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!