Svindlande affärer bakom nedläggningen av Läkerol

2012-06-21 12:20:59


Läkerolarbetarna demonstrerade tillsammans med nätverket Välfärd utan vinst i Stockholm den 17 maj.

Den 15 juni kom beslutet om nedläggning av Läkerolfabriken i Gävle enligt det förslag som vd Bengt Baron presenterade redan den 8 mars, kort tid efter att den mindre godiskoncernen Cloetta köpt upp den fem gånger större och mycket lönsammare godiskoncernen Leaf.

Läkerolarbetarnas demonstrationer, protestlistor och en kritisk löntagarkonsult räckte inte. Bakom affären skymtar svindlande klipp av riskkapitalbolagen CVC och Nordic Capital, som bara har kunnat mörkas på grund av en total passivitet från LO och berörda fackförbund.
Beslutet fattades av Cloettas bolagsstyrelse sedan både de lokala och de centrala förhandlingarna avslutats i oenighet. Huvudskyddsombudet Mario Izquierdo vittnar om en tung stämning när företaget i ­fredags morse informerade om nedläggning­en.
– Det känns mycket sorgligt. Det var ett 60-tal på mötet, och alla var tagna trots att beslutet var väntat.

Både Livs och Unionen ­reserverade sig visserligen mot beslutet sedan Cloetta viftat bort ­löntagarkonsultens varningar om mycket hög personalomsättning och svaga kvalitetsmått vid den fabrik i slovakiska Levice, dit Cloetta planerar att flytta produktionen av Läkeroltabletterna. Ändå har Läkerolarbetarna med stöd av Läkerolarbetarnas vänner och nätverket Välfärd utan vinst mer eller mindre tvingats kämpa själva, ­medan LO och fackförbunden har suttit med armarna i kors.
– Vi har nu förstått att Cloettas bolagsstyrelse inte bryr sig om oss.
En av Gävles äldsta fabriker och Gävles stolthet går nu i graven, bara på grund av girigheten, säger Livsklubbens ordförande Wellington Ikuobase, som ändå är nöjd med att klubben har kämpat och gjort vad man kunnat.
Nu väntar nya förhandlingar om utbildningar av dem som sägs upp, fonder för de anställda och så kallade motivationslöner som kan ­förmå tillräckligt många Läkerolarbetare att jobba kvar ända till nedläggningen i början av 2014.
– Det finns de som har jobbat på Läkerolfabriken i mer än 30 år och som inte har någon utbildning, säger Mario Izquierdo.
Enligt Cloetta beror nedläggning­en på överkapacitet. Som vd:n Bengt Baron påpekat har alla företag en viss överkapacitet, och slår man ihop många så blir den så stor att man kan avveckla någon del.

Vad Cloetta, och ännu värre den samlade svenska fackföreningsrörelsen, talar tyst om är de svindlande affärer som riskkapitalbolagen CVC och Nordic Capital bedriver när de tillåts spela monopol över huvudet på arbetare och tjänstemän.
Nu har de genomfört ett nytt jätteklipp genom att i en första etapp sälja av och lägga beslag på en stor del av det värde som de har pressat arbe­tarna i Läkerolfabriken och hela den gamla godiskoncernen Leaf att bygga upp. De har samtidigt bara förbundit sig att kvarstå som delägare i nya Cloetta i 180 dagar innan de kan fullborda klippet och sälja av resten av sitt innehav. Till klippet bidrar att riskkapitalbolagen subventionerats på flera sätt: dels genom att de bland annat har tillåtits att spela med Sjätte AP-fondens pensionspengar, dels genom att de har tillåtits att slippa betala skatt i Sverige och dels genom att den slovakiska staten med EU:s godkännande har subventionerat ­bygget av den fabrik i Levice som ska ta över Läkerolfabrikens produktion.
– Våra pensionspengar används för att jobba bort oss själva, har Mario Izquierdo sagt.
Samtidigt har Leaf som alla riskkapitalägda bolag byggts upp med en hög skuldsättning. Detta bidrar tillsammans med nya stora banklån för att finansiera affären till att ge nya Cloetta en nettoskuld som är 3,8 gånger större än det underliggande rörelseresultatet (ebitba). Det betyder i sin tur krav på en ännu högre rörel­semarginal, på cirka 15 procent, i nya Cloetta än i gamla Leaf.

100 miljoner om året vill Cloetta spara genom nedläggningarna av de tre fabrikerna i finska Aura, ­Alingsås och Gävle, varav Läkerolfabriken är den enskilt största. Den summan, som motsvarar i stort sett hela lönekostnaden vid dessa fabriker, förefaller helt orimlig, då det ändå knappast är gratis att att flytta produktio­nen och att anställa i vare sig Ljungsbro eller i Levice, Slovakien, där Läkerol ska produceras från 2014.
Vilka svindlande belopp som riskkapitalbolagens ägare samtidigt har vant sig vid att kamma hem genom att bara köpa, slå ihop, stycka och sälja kan man få ett litet hum om när det blev klart att enbart 16 del­ägare i Nordic Capitals förra månaden upptaxerades med över en miljard, d v s 1 000 miljoner, kronor. Och då har Skatteverket ännu inte hunnit ta beslut om tre av dem, däribland Nordic Capitals högsta chef Robert Andréen, som själv de ­senaste åren har haft en årsinkomst i ­Sverige som motsvarar tre årslöner för samtliga 114 kollektivanställda på Läkerolfabriken.
Läkerolarbetarna har genom att som första arbetarkollektiv på länge ta strid väckt en fråga som borde få den samlade fackföreningsrörelsen på fötter. Hit men inte längre.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!