Teknikföretagen vill ha svaga fack och lönedumpning

2008-06-30 21:10:33




Teknikföretagen – arbetsgivarna inom bl a Volvo, Eriksson med flera – vill ha kraftigt sänkta löner och försvagade fackföre­ningar. Förändringen ska å­stadkommas genom större lönespridning, sänkta lägs­talöner samt uppluckring av kollektivavtalen.

Detta är tydligt i deras rapport Lönebildning 2010 – nya förutsättningar för konkurrenskraft, som publicerades i förra veckan.
Enligt LO-Tidningen i förra veckan medger ekonomerna på Teknikföretagen att rapporten inte innehåller något nytt – men att inflationsvågen som sveper över landet har aktualiserat kraven.
Ett krav som återkommer i rapporten är införandet av så kallade öppnings­klausuler. Öppningsklausu­ler innebär att undantagsregler ­införs i kollektivavtalen.

Avskräckande exempel

Företag som sägs ­vara i kris ska kunna få undantag vad gäller lönenivåer, förlängd arbetstid ut­an löne­kompensation, med mera. Då ska företagen kunna garantera fortsatta arbets­tillfällen, där de annars ­skulle bli utkonkurrera­de av låglöneländerna. Detta enligt ­Teknikföretagen.
I Tyskland finns det avskräckande exempel på vad öppningsklau­suler har inneburit. På Siemens mobiltelefonfabrik i Kamp-Linfort sänktes arbetarnas löner med 400 euro, ­cirka 3 800 kronor i månaden. Dessutom förlängdes arbetstiden utan lönekompensation. Arbetarna blev 30 procent billigare – men fabriken lades ändå ned ett par år senare.
Många fler exempel finns. Runt 900 avtal i form av öppningsklausuler har slutits från 2004 till 2007. Därigenom har också andelen arbetare som ­omfattas av kollektivav­tal minskat, från 72 procent av alla anställda i Tyskland 1995 till 59 procent i västra och 42 procent i östra Tyskland 2005, enligt statistik från Hans Böckler-stiftelsen.
Teknikföretagen påstår att öppningsklausuler har räddat 90 000 arbetstillfällen in­om tysk verkstads­industri – dock ut­an att ange källa eller beräkningsme­tod.

Lönedumpning

– Det är glasklart att det är en sänkning av andelen som arbetar under kollektivavtalsenliga löner som arbetsgivarna är ute efter, menar Tomas Westerström, fackligt aktiv inom Kommunal och medlem i RS.
– På det sättet vill de få ner lönerna och höja aktieägarnas vinster.
Teknikföretagen ställer också krav på sänkta lägstalöner, för att höga lägstalöner hotar sysselsättningen, driver upp inflationen och är orättvist mot de anställ­da.
Slutligen kräver ­Teknikföretagen även en generell sänkning av arbets­givaravgifterna, och går emot bl a Maud Olofssons krav på riktade sänkningar av arbetsgivarav­gif­ten.
– Det är klart att de vill betala mindre till äldreomsorg och skola, avslutar en upprörd Tomas.
– Men bara för att de rika vill ha mer ska de inte få det!

Frank Pettersson 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!