Tionde månaden i rad med värmerekord

2016-08-24 11:55:03

foto: Malay Maniar / Flickr CC


Månad efter månad har värmerekorden brutits den senaste tiden. Juli månad var den varmaste julimånaden någonsin och innebar tionde månaden i följd som den globala medeltemperaturen har slagit månadsrekord.

Det är precis som tidigare det amerikanska rymdorganet Nasa som presenterar siffrorna. Medeltemperaturen under juli månad var 0,11 grader celsius varmare än under de tidigare rekordmånaderna och hela 0,84 grader högre än den globala medeltemperaturen mellan åren 1950-1980. Inte nog med det – årets julimånad var den varmaste någonsin sedan mätningarna startades år 1880.

The Guardian ger några slående exempel juli månads rekordvärme: Smältande permafrost frigjorde mjältbrand från ett fruset renlik, vilket orsakade ett utbrott; i Bagdad tvingades myndigheter att stänga ned i flera dagar på grund av den otroliga värmen och i Kuwait slogs värmerekord med temperaturer upp till 54 grader celsius.

Klimatförändringarna och den globala uppvärmningen är framför allt orsakat av utsläpp av fossila bränslen. Särskilt är det storföretag, energi- och oljebolag med flera som står för den stora majoriteten av utsläppen. Årets temperaturökningar har fått en extra skjuts av El Niño, men nu när den börjar avta fortsätter dock temperaturökningarna.

– Det som skrämmer mig är att vi går in i en era där det kommer att vara en överraskning när varje ny månad eller nytt år inte hör till de varmaste någonsin, säger Chris Field, klimatforskare vid Carnegiestiftelsen och Stanford universitetet, till nyhetsbyrån AP.

År 2016 kommer med största sannolikhet att gå till historien som det varmaste året hittills sedan mätningarna startade. Och det är svårt att tro att de kommande åren inte kommer att bli än varmare om ingen förändring sker.

Redan ser vi ett ökande antal naturkatastrofer kopplade till klimatförändringar och global uppvärmning: Torkor, översvämningar och extrema väderfenomen, vilka alla leder till förödande konsekvenser för människor i de områdena. Framför allt är det de fattigare länderna som drabbas hårdast, särskilt i Sydostasien. Bangladesh är ett av de länder som har påverkats extremt av omfattande översvämningar, där många har tvingats fly sina hem.

Makthavarnas totala ovilja och oförmåga att lösa klimatkrisen är tydlig. Det politiska och ekonomiska etablissemangets – näringslivet, politiker, de superrika, direktörer med mera – intressen är kapitalets intressen. Det visade sig inte minst efter det senaste klimattoppmötet i Paris, COP21. Så länge det lönar sig att skövla regnskog, förorena, exploatera mark och natur samt parasitera på allt och alla kommer klimatförändringarna att få än mer katastrofala följder.

Det enda som på allvar kan vända utvecklingen för såväl klimat som arbetarklass och djur är en global socialistisk samhällsomvandling. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!