Tre privata vårdcentraler i Göteborg stängs efter fusk

2011-12-07 17:04:00
Under tiden som vårdskandal efter vårdskandal avslöjas bland privata vårdgivare, med vanvård och t o m dödsfall, rullas en annan typ av skandal upp i Göteborg – den vinstdrivna privata vården avslöjas i all sin girighet. Tre vårdcentraler får sina avtal med regionen uppsagda och om den kommande utredningen visar att det finns möjlighet till det, kommer de att anmälas för bedrägeri.

Vårdcentralerna Stampen (ägt av Akutläkarna), Medical Center i Angered och Hagakliniken har alla utnyttjat systemet med lista­de patienter för att kunna ta ut högre avgifter från regionen som nu kräver tillbaka belopp mellan 870 000 och 3,7 miljoner kronor. Familjehälsan i Gamlestan får en skarp varning och återbetalnings­krav på över en halv miljon kronor, bl a för att man har fuskat med tolkersättningen.
GP har i en artikel den 1 december granskat vårdcentralen Stampen och personal vittnar om ett utbrett fusk.
En sjuksköterska som GP har pratat med säger:
– Jag kunde sitta med tidbokningen och ha fem lediga tider på dagen. Men ringde en olistad patient fick jag absolut inte låta dem komma dagtid. Alla olistade skulle ha kvällstider.

Anledningen till detta är att vårdcentralerna tar ut en högre avgift kvällstid. Något som både drabbar regionens och den enskilde patientens ekonomi.
I Stockholm har Carema visat upp privatiseringarnas baksida i form av vanvård och omänskliga förhållanden för de äldre.
I Göteborg är det istället den kortsiktiga vinstjakten som har fått de privata företagen på fall. Detta bevisar det Rättvisepartiet Socialisterna länge har pekat på: Att så fort möjlighet till vinst ges och uppmuntras och man sätter kapital ­framför människors behov, kommer detta att utnyttjas.

Den senaste tidens avslöjanden har utlöst ett tillstånd av panik bland politiker, som nu menar att möjligheterna till vinst ska begränsas och att det ska bli ­lättare att granska företagen, men ­detta är inget annat än ett spel för gallerierna.

Rättvisepartiet Socialisterna reser krav på kamp mot privatise­ringarna, mot det utbredda fusk som är en del av systemet, och kräver att Västra Götalandsregionen (VG) Primärvård rivs upp. Vården ska bedrivas offent­ligt med offentliga medel och det ska inte vara möjligt eller tillåtet att göra vinst på sjukdom.
Stefan Berg