Tyst om vinster i välfärden

2014-06-05 09:55:54

foto: Natalia Medina
Opinionen mot vinster i välfärden gör att riskkapitalisterna just nu håller tyst.

Har Svenskt Näringsliv och de stora kapitalägarna accepterat att det inte längre av taktiska skäl lönar sig att försöka motarbeta opinionen mot vinster i välfärden?

I varje fall gissade tidningen Fokus redan i mars, efter nyheten om att små barn serverats vatten och bröd till frukost på Hälsans förskola, att Svenskt Näringslivs nya vd Carola Lemne skulle hålla en låg profil i frågan under valrörelsen:
”Svenskt Näringsliv ser inte vinst i välfärden som en prioriterad fråga i valet, förstår man i bakgrundssamtal. Vårdföretagarna
talar uppgivet om att politikerna inte pratar med dem längre, Friskolornas Riksförbund om att eleverna inte väljer dem mer. Oavsett vad de gör, lyckas de inte bryta igenom uppfattningen om vinster i välfärdssektorn. Det är som att de inte ser någon annan utväg än att lämna walkover till vinstmotståndarna.”
Vissa inom Svenskt Näringsliv befarar till och med en risk för att den negativa opinionen mot vins­ter i välfärden spiller över på andra sektorer och ger en negativ bild av företagande som helhet.
Enligt en opinionsundersökning av SN:s tidning Entreprenör var bara 60 procent av tillfrågade företagare positiva till vinster i välfärden. Och av dem svarade bara hälften ”ja, absolut”, medan hälften sa ”ja, kanske”, medan alltså en inte obetydlig minoritet till och med av dem motsatte sig vinster i välfärden.
 
När vinden på allvar kantrade mot vinster i välfärden efter mediastormen runt Carema-affären, bildandet av Nätverket Välfärd utan vinst och LO-kongressens non-profit­beslut drog Svenskt Näringsliv, Almega, Friskolornas Riksförbund och Vårdföretagarna igång en intensiv lobbykampanj med särskild inriktning på att förmå de fackliga ledningarna och socialdemokratin att stå emot opinionen underifrån. Med hopp om att begränsa de negativa effekterna till S-linjen om skärpta kvalitetskrav, har Vårdföretagarna och stora vårdföretag som Attendo också satsat hårt på att utforma kvalitetsmätningar och kundenkäter som de kan leva med.
Men ju närmare valet man kommit, ju mer har genomslaget avtagit.
– Det vi har sett är att det just nu inte går att ha en bra dialog med politikerna, för alla är påverkade av hur man uppfattar opinionen och vågar inte göra någonting, sade Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius i Fokus.
Resultatet av EU-valet och den senaste tidens opinionsmätningar tvingar även Socialdemokraterna att skärpa tonen en aning mot främst friskolornas vinstjakt.

Att många privata företag är under press är en bild som även Dagens Industri noterade den 25 maj: ”Tillväxten sjunker, flera bolag har problem med lönsamheten och redovisar förluster. Samtidigt gör den politiska opinionen mot vinster i välfärden att många kommuner drar ned på privatiseringstakten…”
Mycket tyder också på att lobbymaskinen just nu går på lägre varv i ett läge där ett höjt tonläge antagligen skulle bli direkt kontraproduktivt, men hålls beredd att dras igång på allvar igen så snart valet är över.
Ändå är inte propagandakampanjen helt avslagen. Trots att flertalet media valde att ignorera den senaste omgången av landsomfattande manifestationer av Folkkampanj för Gemensam Välfärd den 10 maj är denna gryende folkrörelse mot vinster i välfärden något som inte lämnar Vårdföretagarna någon ro.
Detta blev uppenbart när Vårdföretagarna som en direkt motaktion under samma dag höll öppet hus i en lång rad privata vårdbolag för att lansera ett landsomfattande upprop för sina vinstintressen med rubriken ”Vi gör skillnad”.
“Flera vårdföretag har på lördag den 10 maj Öppet Hus, samtidigt kommer demonstrationer från vinstmotståndarna i nätverket Gemensam välfärd ske på flera platser runt om i landet. Som motaktion visar vi upp vår goda kvalitet och de goda verksamheter som vinstmotståndarna vill stänga”, hette det på facebooksidan för “Vi gör skillnad”.

Försök görs att skjuta sina anställda framför sig. “Varje dag bidrar 160 000 medarbetare på 11 000 företag i den privat drivna vården och omsorgen till högre kvalitet, ökad tillgänglighet och större mångfald. Vi kallar det modern välfärd. Men nu är hela vår bransch hotad – och du berörs”, heter det i uppropet, som trots alla ekonomiska resurser bakom det ännu inte har samlat mer än drygt hälften så många gilla på Facebook som Folkkampanj för Gemensam Välfärd.
Dagens ETC avslöjade redan i februari att Attendo, som är ett av de största privata vårdbolagen, i en vårdarbetarundersökning ställt frågor till sina 16 000 anställda i Sverige om hur de ser på privata aktörer och vinster i välfärden – något som även Kommunals ordförande Annelie Nordström kallar ”integritetskränkande och i högsta grad politiskt”.

Men om Attendo och Välfärdsföretagarna har hoppats på att kunna mobilisera ett stöd för sina vinstintressen bland de anställda, är detta något som hittills har misslyckats att döma av den svaga uppslutningen bakom uppropet ”Vi gör skillnad”.
Ändå fortsätter detta upprop som en lågintensiv kampanj under sommaren, parallellt med fortsatta Öppet Hus-evenemang landet runt, i stil med: ”I Umeå har Attendo ordnat en egen motionsdag för de äldre. Se hur Attendo gör skillnad!” och ”Äldre trivs på sitt Spaboende i Rimbo!”.

Ett tema som Vårdföretagarna satsar på att få mer genomslag för i valdebatten är att hårddra resultatet av kund-, patient- och medarbetarundersökningar som påstås tyda på att dessa är nöjda med den privata vården.
Men som Vänsterpartiets landstingsråd Håkan Jörnehed i Stockholms län har påpekat i Dagens Arena är Vårdföretagarnas sätt att tolka den nöjdhetsundersökning kallad Patienttoppen som Sveriges Kommuner och Landsting gör av Sveriges alla vårdcentraler i grunden falskvinklat.
Enligt Vårdföretagarna visar Patienttoppen att fler tillfrågade är nöjda med de privata vårdcentralerna, vilket inte är så konstigt i till exempel Stockholms län där 65 procent av alla vårdcentraler redan idag är privata och medvetet gynnade.
Vårdföretagarna ignorerar enligt Jörnehed var de högst rankade ligger. ”Äppelvikens läkarmottagning i Bromma toppar – också den nationella listan – med en skärgårdsö på andra plats, följt av Täby, Djursholm och Mörby. Det är alla områden med mycket god hälsa och där är man väldigt nöjd med vården.
I botten på plats 208 har vi Rinkeby vårdcentral, följt av Tensta på plats 209. Sedan kommer Hallunda, Rågsved, Väsby och Bro. Det är ett stort misslyckande av alliansen att de som bor i områden med stora vårdbehov är minst nöjd med vården.”

Men ingen ska tro att riskkapitalisterna eller de kapitalistiska ägarna av de vinstdrivande aktiebolag som har slagit klorna i stora delar av den skattefinansierade välfärden kommer att ge sig utan en strid på kniven, även om de av taktiska skäl väljer att dämpa tonläget en aning just i valet i den fråga där opinionen idag går dem emot i alla partiers väljargrupper. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!