Upprop mot slavliknande villkor i Haninges äldreomsorg: Dra tillbaka 12-timmarspassen!

Vi undersköterskor och vårdbiträden i Haninges äldreomsorg arbetar skift och varannan helg på en absolut lägstabemanning. Vi är redan den personalgrupp som har högst ohälsotal och störst genomströmning när kroppen inte orkar mer. Vårt svar på det nya obligatoriska 12-timmarspass på helg som införs är ett resolut Nej!
Hur ska vi kunna ge den ”kvalitetsvård” kommunen utlovar när vi är helt utmattade både psykiskt och fysiskt efter helgpasset?
De som beslutat om schemaförsämringarna kan omöjligen förstå hur det är att jobba med demenssjuka, med psykiskt sjuka, med redan dålig lägstabemanning, med alla tunga lyft vi gör.
Anställda som redan börjat med nya helgpasset vittnar om hur de kommer hem utmattade, inte hinner inte umgås med familjen, blir sängliggande och mår dåligt när de kommer tillbaka till jobbet.
Låt oss vara ärliga: Om det obligatoriska helgpasset inte tas bort väntar snart massavhopp bland kommunens undersköterskor och vårdbiträden. Vårt arbete är eftertraktat och det finns flera kommuner som desperat söker anställda.
Vi varken vill eller kan fortsätta arbeta med slavliknande scheman. Våra kroppar säger nej. Andra löntagargrupper har strejkat för mycket mindre och vårt tålamod är snart slut.
Ta bort 12-timmarspasset nu!

Vi 144 undertecknare är:
138 anställda undersköterskor (usk) och vårdbiträden (vb) i Haninges äldreomsorg (varav 133 från kommunens samtliga äldreboenden och 5 från bemanningen, stödgruppen/trygghetslarmet, nattpatrullen och hemtjänsten), 3 f d anställda och 3 aktiva i kampanjen mot slavliknande scheman i äldreomsorgen.