Upprorsstämning bland busschaufförer i Sundsvall och Ö-vik

2014-10-30 10:24:27

foto: DavidArthur wikipdia/CC
Efter att Nobina tog över bussarna i Sundsvall och Örnsköldsvik har arbetsmiljön blivit farligt dålig.

Verklighetsfrånvända tidtabeller och arbetsscheman samt en utbränd chaufför som tuppar av och förs med ambulans från bussdepån har skapat upprorsstämningar mot Nobina, som sedan den 15 juni är ny bussentreprenör för lokaltrafiken i Sundsvall och Örnsköldsvik.

Den kommunala upphandlingen av busstrafiken, nutidens fattigvårdsauktioner, avgjordes nyligen och det lägsta anbudet fick jobbet. Efter Keolis blev det nu Nobina (tidigare Swebus) som fick ta över kontraktet värt 30 miljoner kronor per år.
Nobina har agerat snabbt för att kunna finansiera sitt bud och erbjuda vinster till sina ägare. Som vanligt är det på personalen pengarna ska dras in. Veolias busschaufförer i Örnsköldsvik sades upp och var tvungna att söka om sina tjänster. Ett urval av chaufförer fick inte komma tillbaka och nio av de återanställda fick lönen sänkt med 10 procent.
I Sundsvall riktar sig protesterna mot oregelbundna arbetsscheman där till exempel chaufförerna i tre dagar ska arbeta 11 timmar för att sedan på den fjärde arbeta fyra timmar. Det handlar också om orealistiska turlistor där chaufförerna ständigt tvingas jaga hållplatser bara för att få skäll för förseningar. Arbetsmiljön blir stressig och chaufförerna mår dåligt samtidigt som olycksfallsrisken ökar.

Nobina har också rivit upp Keolis speciallösningar i arbetscheman för chaufförer med småbarn. En facklig sektionsordförande i Sund-svall fick inget nytt jobb och tvingades lämna sina fackliga uppdrag efter nio år. Nobina försvarar sig med att de inte har lika mycket körtid som Keolis och att de har varit överens med Kommunal om att satsa på heltidstjänster.

Arbetsmiljön är farligt dålig, flera chaufförer har sjukskrivit sig och några har även sagt upp sig. Därför nöjer sig busschaufförernas fackförening inte med löften och ord, utan anmäler nu Nobina till Arbetsmiljöverket. Till Arbetet säger Tove Klingsby Svedin, busschaufför i Örnsköldsvik och regionalt fackligt ombud för Kommunal:
– Läget är akut. Vi kan inte vänta tills vi får en ny tidtabell strax före jul. Vi har inte fått tillfredsställande svar från företagsledningen. Därför går vi vidare till Arbetsmiljöverket. ■