USA: Bolånekrisen gör folk hemlösa

2007-09-12 12:26:48




Hundratusentals privatpersoner lockades att ta bolån i slutet av nittiotalet. Men nu har byggboom och räntesänkningar förbytts i bolånekris och räntor så höga att många inte har råd att betala sina amorteringar längre.

Amerikanska bolåneinstitut har under de senaste årens byggboom lånat ut pengar hur som helst, även till köpare utan jobb eller någon form av säkerhet.
Byggboomen har sina rötter i räntesänkningarna i slutet på 1990-talet som medförde att allt fler ansåg sig ha råd med den ”amerikanska drömmen”, att äga sitt eget hus. Lån gavs där låg eller ingen ränta behövde betalas under de första åren. Sedan skulle räntorna stiga drastiskt.
Många blev lurade av mäklare som lovade att det skulle gå att omfinansiera lånen innan detta hände, men nu sitter många fast i bubblan med skyhöga räntor och lån som allt oftare är högre än värdet på huset de äger.
Antalet människor som lägger mer än de rekommenderade 36 procenten av sina inkomster på boendet stiger också drastiskt. Det faktum att levnadskostnaderna har stigit mer än medelinkomsten under de senaste åren bidrar också starkt till att fler och fler har svårt att klara ekonomin.
Hundratusentals människor riskerar nu att drabbas av bolånekrisen, bli av med sina hus och gå i personlig konkurs. Samtidigt håvar giriga mäklare och bolåneinstitut in vinster.
Ett exempel är Dupage County, ett av nio countyn i ”Chicagoland.” Enligt en undersökning ska en familj med en årsinkomst på 69 800 dollar (1 dollar = ca 6,70 SEK) ha råd med en medelprisvilla i området. En ny rapport visar dock att det bara är cirka hälften av dem som bor där som har tillräckligt med pengar för att ha råd med det. Medelinkomsten i Dupage County är ungefär 55 procent av vad som krävs för att köpa ett medelprishus.

Mer än heltid räcker inte

Pressen ökar på arbetare, som jobbar allt hårdare. Ändå har många problem.
En radhusägare i en förort till Chicago berättar om problemet:
– Jag köpte mitt hus till ett hyfsat bra pris. Jag har rustat upp det och förväntade mig att kunna sälja det till ett bättre pris. Men nu har räntan på lånen stigit utan att jag har kunnat omfinansiera lånet, samtidigt som huspriserna sjunker, och det är väldigt svårt att sälja, många är oroliga.
– Jag betalar nästan 2 000 dollar i månaden för mitt boende. Trots att jag jobbar 10-12 timmar om dagen så ligger jag efter med räkningarna. Man är ständigt stressad. Jag har helt enkelt inte råd med mitt radhus längre, men som sagt, att sälja är svårt, och det är inte säkert att husvärdet idag täcker mina lån. Så vad ska man göra?
– Man behöver nästan ha två jobb. Men när ska jag ha tid med det när jag redan jobbar 10-12 timmar om dagen? Jag funderar på att skaffa ett helgjobb, på den enda tiden jag har för att vila och vara ledig, men jag måste på något sätt få ekonomin att gå runt. Hela livet kretsar kring att klara räkningarna, det är en ständig press. Jag har det svårt, men jag vet många som har det värre. Jag kan inte ens föreställa mig hur det drabbar barnfamiljer.
Chicagos förorter statuerar exempel på byggboomens nu sprickande bubbla. Skyhöga priser i själva Chicago har under senaste åren drivit fler och fler människor ut i förorterna. Naperville, som ligger väster om Chicago, är ett av de snabbast växande områdena.
Köpcenter och bostadsområden med enorma ”McMansions,” radhusområden, ”lyxiga” hyreslägenheter (så som de ofta marknadsförs) ploppar upp överallt – men bubblan brister, så som det visas i Dupage countys undersökning. Huspriserna ligger över medelinkomsten.

Demokraterna rycker in?

I bolånekrisens kölvatten kommer demokraterna glidande. För att vinna valen i november 2006 red man på missnöjet med Irakkriget. Nu försöker man göra samma sak med lånekrisen.
Till exempel presenterade Barack Obama (en av dem som konkurrerar om att bli demokraternas presidentkandidat) nyligen en plan för att hjälpa låntagare. Den föreslår att långivare som lurat på folk subprimelån ska böta för att kunna lösa ut de låntagare som riskerar att förlora sina hus.
Förslaget är det mest radikala från en ledande demokrat hittills, och det kommer samtidigt som Washington försöker värja sig emot krisen.
Obama skyller på lobbyister som arbetade till utlånares fördel, och säger att regeringen måste stoppa mäklare som lurar in låginkomstagare i skuldfällor de inte kan ta sig ur.

Drabbar världsekonomin

Demokraterna är, än en gång, emellertid inget alternativ till Bushadministrationen, vilket de tydligt har visat i Irakfrågan.
Bolånekrisen drabbar USA:s men också hela världens ekonomi. Människor i USA, speciellt låginkomsttagare, drabbas personligen väldigt hårt. Inte nog med att man betalar överpris för sitt boende; att gå till läkaren eller få en bra utbildning blir också oroande moment för många familjer.
Broraset i Minneapolis i början av augusti visar dessutom på en infrastruktur som behöver rustas upp, något man även ser på många andra ställen där vägar är i uselt skick.
Vare sig republikanerna eller demokraterna är kandidater för att förbättra situationen i USA; det behövs krafter för att bygga ett nytt arbetarparti.

Johanna Helmvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!