Utförsäljningar ger ökad bostadsbrist

2007-08-30 14:50:11




Att det finns för få hyresrätter i Stockholm är en slutsats som nu också dras av näringslivet. Men försäljningen av allmännyttan fortsätter, och än ser de tre allmännyttiga bostadsbolagen ingen avmattning. Tillsammans har Stockholmshem, Svenska bostäder och Familjebostäder fått in intresseanmälningar från 446 fastigheter. Sju av tio ligger i Stockholms innerstad.

Det är långt ifrån säkert att alla dessa i slutändan kommer att köpa sina lägenheter. Många har helt enkelt inte råd. Processen mellan intresseanmälan och värdering kan också vara lång.
Familjebostäder har hittills bara värderat tre fastigheter av ett nittiotal intresseanmälningar, men de första hyresrätterna är redan sålda.
I början av juli köpte hyresgäster i Hammarbyhöjden sina lägenheter till ett pris av 28 905 kronor kvadratmetern – cirka 10 000 kronor under snittpriset, enligt Svensk fastighetsförmedling.

Systemskifte

Utförsäljningen av allmännyttan betyder ett systemskifte på bostadsmarknaden. Ju färre hyresrätter, desto sämre blir möjligheterna att hitta någonstans att bo för den som inte har någon personlig förmögenhet eller ett högavlönat jobb. Därför finns det också ett starkt motstånd. I till exempel Dalen, Husby, Bagarmossen och Hökarängen finns redan lokala nätverk som vill bevara allmännyttan, som nu också hotas av minskat nybyggande.
Ränte- och investeringsbidragen stimulerade särskilt nybyggandet av hyresrätter, och det blir alltså de som drabbas hårdast när regeringen nu drar in de subventionerna.
För tre år sedan granskade Boverket subventionernas effekter, och konstaterade att en tredjedel av nybyggnationerna inte skulle ha blivit av utan dem.
Redan under första halvåret i år minskade antalet påbörjade nya lägenheter med 29 procent jämfört med samma tid förra året – och då finns det ändå möjlighet att få subventioner för byggen som färdigställs innan den 31 december 2008, förutsatt att man hade gjutit grundplattan för att markera att bygget påbörjats innan årsskiftet 2006/07.
Nu pressar skenande materialpriser upp byggkostnaderna ytterligare, skriver Svenska dagbladet den 13 augusti.
Hyresmarknaden i Stockholm har länge varit ansträngd, med kötider på som minst två till tre och som mest trettio år – för den som vill bo i riktigt attraktiva områden.

Över 200 000 i bostadskö

I sommar skrev Dagens Nyheter att det visserligen lättat något, samtidigt som man konstaterade att över 200 000 personer, många av dem unga, står i bostadskö.
Nu reagerar till och med näringslivet. ”Bristen på lägenheter hotar den blomstrande ekonomin”, skrev Metro den 16 augusti i en artikel där informationschefen på Handelskammaren och Fastighetsägarnas vd säger samma sak: det finns för få hyresrätter.
– Planen är att de kommunala bostadsbolagen ska bygga 8 000 nya hyresrätter fram till 2011, lovar bostads- och integrationsborgarrådet Kristina Alvendal.
Men det är en mycket klen tröst. 8 000 är samma siffra som antalet lägenheter Stockholmshem ensamt fått in intresseanmälningar för – och om det verkligen var fler hyreslägenheter som alliansen strävade efter, då vore det en sällsynt dålig idé att sälja befintliga lägenheter för att bygga nytt. För att ha råd att bygga en ny lägenhet måste man nämligen sälja fyra gamla, enligt Hyresgästföreningen.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!