Vad är det vi äter?

2007-12-19 11:05:50




BOK
Titel: Den hemlige kocken – det okända fusket med maten på din tallrik.
Författare: Mats-Eric Nilsson.
Förlag: Ordfront (2007).
Den senaste tidens uppmärksammade matskandaler har nog fått en och annan att fundera på vad man egentligen äter? Det är inte det lättaste att i butiken välja bra alternativ, det blir extra svårt eftersom en stor del av innehållsförteckningarna består av E-nummer.

Mats-Eric Nilsson har spenderat mycket tid på att studera tillverkning, innehåll och lögner, vilka sammanfattas bra i boken Den hemlige kocken.
Idag ska man tjäna pengar på allt och människors behov av att äta är inget undantag. Hållbarhetstiderna ska förlängas och tillverkningstiderna förkortas till det minimala.

”Färsk” är en bluff

Efter att ha varit bortrest hittade jag en påse med bröd som säkert måste ha varit en månad gammalt (sedan inköpet). Konstigt nog var brödet fortfarande ”färskt” och ätbart. Man kan ju då börja fundera på vad det innehöll…
Idag luras konsumenter av orden ”färsk”, ”nybakat” o s v, men färskpressad juice kan ha varit förpackad i 11 månader innan den når butiken.
Bröd som man luras att tro att det är bakat i butiken är i själva verket ”bake-off”-bröd som bara gräddas i butiken.
Efter att ha läst den här boken förstår man att det knappast är kockar som används vid framtagandet av maten, utan snarare forskare och tekniker. Det är snarare regel än undantag att det är så stor avsaknad av råvaror i produkterna för att man ska få ner produktionskostnaderna, att man tillsätter smakförstärkare av olika slag.

Rökarom istället för rökt

Bacon är till exempel inte rökt, även om det på paketen kan stå att det är tillagat på ”traditionellt sätt”, utan är smaksatt med rökarom. De grillränder man kan se på kött kommer inte från en grill, utan har skapats av tillsatser.
Den eftertraktade vaniljsmaken kommer från en exotisk orkidé, men bara 2-3 procent av den vaniljsmak som används världen över kommer från denna blomma.
Istället används 12 000 ton (!) konstgjord vaniljsmak varje år, bland annat producerad från rötad granved. Nu har dessutom några japanska forskare upptäckt att man kan få smaken från kodynga.
Detta vill man införa på marknaden senast år 2010 – och det kan vara svårt att veta om det är kobajs man äter, då det i innehållsförteckningen bara behöver stå ”aromämne”.
Idag är det inte jättelätt att veta vilken mat som är ”äkta” eller inte, och då tänker jag inte bara på innehållsförteckningarna med den pyttelilla texten, utan också på de 316 EU-godkända E-nummer som används. I andra delen av boken finns inte bara inköpsguide, säsongsguide till frukt och grönsaker, register över olika handlare med ”riktig mat”, utan också en E-guide över alla nummer och vad de innehåller.
Den hemlige kocken är definitivt en bok som man bör läsa, för nog kommer man att tänka på vad man äter lite mer efter att man läst den…
Men vi kan alla följa ett av de kloka råden redan nu; ju kortare innehållsförteckning, desto bättre.

Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!