Vägra Kallas Hora – för ungdomars kamp mot kvinnoförtrycket

2014-03-05 15:35:31

foto: Elias Theodorsson
Emma Öman, RS, talar på manifestationen den 20 december 2012 i Göteborg mot sexuella kränkningar på internet.

Kampanjen Vägra Kallas Hora (VKH) fick en återuppstart i Göteborg i december 2012. Den första Vägra Kallas Hora-handboken gavs ut 1999 och på den tiden hölls hundratals VKH-lektioner och studiedagar. Aktiva ungdomar i kampanjen anordnade egna aktioner för kvinnors rättigheter och var exempelvis med i blockader och demonstrationer mot strippklubbar i Umeå och Stockholm.

Efter att elever från bland annat Plusgymnasiet i Göteborg reagerade kraftigt mot de uthängningar av tjejer som ägde rum på Instagram under december 2012, var det viktigt för oss att agera och ta ställning i frågan. 

Den 20 december 2012 anordnade vi en demonstration med just parollen ”Vägra Kallas Hora” som samlande uppemot 200 personer. Initiativet till demonstrationen syftade till att kanalisera det stora motståndet ungdomarna visade mot sexuella trakasserier och mot kränkningar på nätet till något konstruktivt. Vi betonade hur striden mot sexism är en samhällsfråga som har bakgrund i de rådande patriarkala strukturerna.
Genom Vägra Kallas Hora kan frågan om sexuella trakasserier uppmärksammas i skolorna och göra fler medvetna om problematiken och hur man kan bekämpa förtrycket. I mars 2013 inleddes även bygget av VKH i Luleå med bland annat besök på skolor.

Med demonstrationen i Göteborg fick kampanjen stor uppmärksamhet, både av media och av lokala organisationer. Vägra Kallas Hora var den 22-24 april 2013 inbjudna till Rädda Barnens projekt ”Ja till nätet – nej till mobbning” i Falköping. Under dessa dagar föreläste vi inför lärare, föräldrar och elever från Falköpings skolor. Även i Göteborg var VKH med och höll en lektion på Rädda Barnens nätverksträff den 1 juni.
Förutom ett deltagande på demonstrationen i Göteborg på Inter­nationella kvinnodagen den 8 mars, var vi nästkommande dag inbjudna på en ”Tjejdag” på Frilagret i samband med kvinnodagen. Arrangörerna var GUTS, som är en fritidsgård för tjejer i Angered, Modiga tjejer, Mötesplats Simone och United Sisters. Vägra Kallas Hora var med och diskuterade med ungdomarna på plats och sålde våra handböcker.

Det viktigaste arbetet vi har gjort under det senaste året är skolbesök. I bland annat Plusgymnasiet, Angeredsgymnasiet och Burgårdens utbildningscentrum har vi tillsammans med elever diskuterat situationen i skolorna och framfört våra krav. Vi besöker skolorna med målsättningen att få eleverna engagerade och därefter bilda Vägra Kallas Hora-grupper. Det är ett viktigt steg i arbetet att eleverna tillsammans organiserar sig och på så sätt får en starkare röst när de tar ställning mot sexismen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!