Vårdkrisen inför öppen ridå

2014-09-10 12:53:17

foto: Skärmdump: Kalla Fakta


Krisen i vården har inte fått den uppmärksamhet som den borde ha haft i valrörelsen. TV4:s Kalla fakta sänder nu i valets slutspurt två program, som visar upp de skandalösa brister som de ansvariga politikerna helst inte vill prata om.

Det första programmet, som sändes förra veckan, handlade om stora planerings- och systemfel i organisationen, som i flera fall har fått förödande, ibland dödliga, följder för patienter och deras anhöriga. Kalla fakta har sett över alla Lex Sarah-anmälningar under de senaste fem åren och konstaterar att 400 dödsfall hade kunnat undvikas om man gjort rätt i vården.
Historien berättas om den på 1960-80-talet kände vissångaren John-Ulf Anderson. På 1990-talet drabbades han av sjukdomen Parkinson. Med hjälp av medicinering kunde han ändå leva ett rikt liv med mycket musik.
Men 2012 råkade han falla och bryta lårbenet, en vanlig skada hos gamla, som normalt åtgärdas snabbt. Karolinska opererade, därefter flyttades John-Ulf till Danderyds sjukhus för rehab och sedan till ett korttidsboende i Solna.

Redan andra dagen där visade det sig att han hade svårt att äta. John-Ulf rasade i vikt de närmaste dagarna. Hemmet hade 100 boende, som bara hade tillgång till en läkare en dag i veckan.
Gunnar Eckerdal är överläkare och har granskat fallet för Kalla faktas räkning. Han är förfärad. Läkare hade inte informerat personalen om risken för undernäring och att kroppsvikten är av högsta betydelse. John-Ulf mådde allt sämre och drabbades av en rad följdsjukdomar, urinvägsinfektioner, lunginflammationer och multiresistenta bakterier.
Ingen hade ett medicinskt huvudansvar, vilket ska finnas enligt lag. Det dröjde två månader innan kortidsboendet vägde honom och han hade då gått ned 16 kg, till 49 kg. John-Ulfs syster Mona, som hela tiden kämpade för sin bror, såg att hans tänder inte sköttes.

Först efter sex månader kördes John-Ulf till en tandläkare på Danderyds sjukhus. Tandläkaren hittade honom övergiven i en säng i en tom korridor. Tandläkaren riktar hård kritik mot att hans tandvård inte skötts på boendet och konstaterar att alla tänder bör dras ut. John-Ulf vägde som minst 43 kg och blev totalförlamad den sista månaden.
– Bara huvudet fungerade, säger systern Mona Andersson i Kalla fakta.
Överläkaren Eckerdal är skakad efter ha gått igenom ärendet. Han säger att John-Ulf fått gå igenom en cirkus av vårdinsatser, sju misslyckade höftoperationer, liggsår, vanvård och svamp i munnen. Han har i denna karusell träffat cirka 200-300 personer i sjukvården. Den 19 september 2013 dog John-Ulf 79 år gammal. Eckerdal säger att vårdsystemet vanvårdat John-Ulf Andersson.
– En felaktig lagstiftning /…/ gör att vi inte tittar på patientens behov utan bara på vårdtider, diagnoser och pinnar. Det är det som gjort honom till offer. Han har dött i förtid och han har fått dålig livskvalitet i livets sista år, säger överläkaren i programmet.

Margot Wallström (S) kommenterade i studion efter programmet, tillsammans med den ansvariga ministern Göran Hägglund (KD), att det värsta är att John-Ulf inte är ensam. Flera anhöriga känner igen vårdkaruselllen.
– Det är de äldre som borde ha en gräddfil in i vården, inte snuviga 30-åringar med privatförsäkringar. Förtur med privatförsäkringar borde förbjudas i den offentliga vården, sa Wallström. Enligt Wallström är det idag 140 000 anhöriga som har gått ner i arbetstid eller sagt upp sig för att ta hand om sina anhöriga.
Programmet visar hur människan försvinner när pengarna styr vårdsystemen. Krav på medicinskt helhetsansvar finns i lagen, men i praktiken bollas sjuka människor mellan olika inrättningar och avdelningar med budgettak eller privat vinstjakt.
Elva landsting, mer än hälften, kan idag inte ge patienten en fast vårdkontakt. Nedskärningar har gjort vårdarbetsplatserna såpass sargade att personalen tvingas ta genvägar förbi viktiga rutiner. I programmet påstås det att Sverige är bland de läkartätaste länderna i världen. Vi går dessutom sällan till doktorn, men ändå har landet sämst resultat när det kommer till patienternas och läkarnas upplevelse av hur mycket tid som faktiskt ägnas åt patienten (Myndigheten för vårdanalys).

Läkare vittnar i programmet om att de träffar patienter max en timme, för att resten av arbetsdagen sitta framför datorn i dokumentations- och administrationsarbete. 19 av 21 landsting säger att de tyngs ner av för mycket byråkrati. Ohållbar arbetsmiljö och låga löner gör att ”vi blöder kompetens” framför allt till Norge.
Programmet avslutade med att berätta hur föräldrarna till lille blodcancersjuke Gustav, fyra år, själva får jaga plats hos flera olika sjukhus när han ska ta starka cellgiftsbehandlingar, informera mottagande personal om sådant som typ av sondsprutor med mera.
Platsbristen drabbar 100 cancersjuka barn bara i Stockholm. Programmet visar upp en verklighet som skriker efter resurser, nationell samordning, fungerande medicinskt huvudansvar för varje patient, vårdplanering, insatser och uppföljning efter patientens behov och ett verkligt patient- och anhöriginflytande, där det inte i första hand handlar om att anhöriga tvingas göra det som politikerna år efter år har skurit bort från vården. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!