Värld utan regeringar

2010-12-17 19:43:37




SPELFallout: New Vegas
GenreRollspel
UtvecklareObsidian
Satsa högt och spara ofta, råder Bilbo Göransson de spelentusiaster som vågar sig in i Obsidians uppföljare till ”Fallout 3”. Spelet är en fortsättning på ”Fallouts” bästa och sämsta traditioner: Bra stämning, bra action, bra musik, bra handling och fullt av krascher och systemfel. ”Fallout: New Vegas” lovar mer än det levererar, som senaste bidrag till den populäraste spelserien om världen efter bomben.

Världen har dränkts i kärnvapeneld och återuppstått i ruinerna av de gamla civilisationerna.
Allt det som mänskligheten slagits om – religion, statsskick, nationsgrän­ser och råvaror – känns patetiskt trivialt i kontrast till atomvinter, gas- moln och miljarder döda, de få överlevarna oftast muterade till kropp och sinnens gräns. Jordytans mäktigaste samhällen störtar samman och kvar lämnas bara regeringslös ödemark.
Las Vegas står dock märkligt orört i Nevadas vidsträckta öknar. Inga militära mål eller politiska maktcentra fanns när Kina och USA föll samman i några sekunders världskrig någon gång år 2077 och de få överlevarna flockas till neonstaden i strid om dess teknologi, orörda skyskrapor och kanske mest av allt tillgången till Hooverdammens massiva elproduktion.

Till en början står striden mellan småsamhällen av samlare, jägare, krigare, handlare och kannibaler som al­la flockas under den lilla skugga som finns kvar under Mojaveöknens sol efter att bomberna fallit – men med åren avlöser allt mäktigare stammar  varandra i kampen om herraväldet över västerns pärla. Den nya kaliforniska republiken NCR brottas med slavkartellen The Legion och den mystiske vetenskapsmannen Mr. House satsar högt och hoppas på att vinna stort när en av efterkatastrofenvärldens största skattgömmor ligger i potten. Det är här spelets huvudperson, Kuriren, kommer in.
Spelet börjar med att du skjuts i huvudet och grävs ner i en grav. Ditt simpla fraktuppdrag av en omgång skimrande spelmarker fick ett snopet slut. Som av ett under överlever kuriren mordförsöket, grävs upp av en vänlig ”själ” och ger sig ut på jakt ef­ter sin tilltänkta baneman. Spelet utvecklas till ett spännande äventyr där du tvingas spela ut stormakterna mot varandra och söka i Mojaveöknen efter allierade, fiender och teknologi.

Föregångaren Fallout 3 upplevdes av många fans som något för samaritisk eller naiv. Hela storyn hand- lar om att följa en borttappad pappa i fotspåren och en allmän välvilja, trots att hela östkusten praktiskt taget bebos av fascister, blodstörstiga mutanter och egoistiska kallhjärtade rövare.
På det sättet känns New Vegas mer realistiskt. Om man kan tala om en realism när man pratar om ett spel vars två huvudsakliga beståndsdelar är a) Världen har överlevt tredje världskriget och b) 1950-talet tog aldrig slut. Att New Vegas handlar mer om en moralisk gråskala och taktiska avvägningar, om vem som är vän eller fiende, snarare än att skrivas på näsan, känns mer naturligt givet omständigheterna. New Vegas går härmed tillba­ka till Fallout 2. Spelet är fullt av mas- sor av referenser till de två första spelen, vilket kan ha att göra med att en av de gamla Fallout 2-hjärnorna varit väldigt insyltad i skapandet av detta spel.
New Vegas förvaltar Falloutuniversumets alla traditioner utan att egentligen tillföra någonting särskilt nytt eller eg­et. Man kan tro att skaparna framför allt ville göra om Fallout 2 och 3 till en hybrid. Det är synd, för det är just när New Vegas snuddar vid ny­skapande som spelet känns som bäst. Det förra spelet följdes av en hel rad av expansioner. När Obsidian väl bestämde sig för att göra ett helt nytt spel, istället för att låta New Vegas bli ännu ett tillägg, blev många besvikna på att de valde att lämna grafik, ljud och spelmotor fullständigt orörda.
Det bidrar till känslan att spela ett två år gammalt spel. Vidare skulle alla fans ha förlåtit skaparna om spelet hade släppts en månad eller två sena-re, men röjt de konstanta krascherna ur vägen.
De långa laddningstiderna tillsammans med att spelet plötsligt låser sig och lägger av dussintals gånger under en genomspelning, drar tyvärr ner betyget rejält och kunde säkert ha undvikits med ordentliga förberedelser istället för ett stressat utgivningsdatum. Vi hoppas att Obsidian lär sig det­ta tills nästa gång. Hade de inte stirrat sig blinda på releasebrådskan och hade de hottat upp grafik och spelmotor en aning för att konkurrera med 2010 års spel, hade de kanske vågat sig på större svängar vad gäller bakgrund och utvidgande av Falloutuniversumet.

New Vegas har förfinat en del detaljer och fördjupat spelupplevelsen, men är inte på en milslängds avstånd vad gäller att revolutionera spelgenren, spelserien eller storyn. Det känns som att spela Fallout 3 med nya banor. Och den som bara vill ha mer av det förra spelet får sin önskan uppfylld. Krig förändras aldrig, för att tro på Fallouts välkända motto – men det betyder inte att spelen måste se likadana ut från år 2008 som år 2010.
Älskar man Fallout kommer man att älska New Vegas, men spara ofta och ha en god portion tålamod med laddningstiderna.
New Vegas har redan sålts i fem miljoner exemplar. Bara framtiden kan utvisa hur spelmakarna fortsätter förvalta världens populäraste undergångsscenario.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!