Varning för rasistiska splittrare

2014-09-25 13:02:40

foto: Sebastian Olsson
Rasisten Björn Söder (SD) och den politik han och SD företräder innebär rasism, nedskärningar och mer åt de redan välbeställda.

Enligt de uppdaterade preliminära valresultaten kommer Sverigedemokraterna (SD) in i alla kommuner i Norrbotten, med Överkalix som eventuellt undantag där SD och MP kan få lotta om ett mandat då de fick 52 röster vardera. I det stora hela innebär det 28 mandat för SD i länet, varav 25 är nya. Tidigare hade SD bara mandat i Arvids­jaur, Boden och Gällivare. Därtill har SD fått tre mandat i landstingsfullmäktige.

Av länets 14 kommuner får sex kommuner ingen representation från SD då de inte haft några namn på sina valsedlar. Totalt kommer SD dessutom att ha minst nio tomma stolar då de i tre kommuner endast haft ett namn på valsedlarna. Om inte alla på valsedlarna tackar ja till sina poster kan ännu fler av SD:s stolar gapa tomma.

Nazistkopplingar, rasistiska uttalanden och skandaler sker inte sällan inom SD, vilket inte har kunnat undgå någon. I Norrbotten är detta heller inget nytt fenomen i ett rasistiskt högerparti som är grundat av övervintrade nazister från andra världskriget.
Det senaste exemplet är SD:s förstanamn i Luleå kommun, tillika vice distriktsordförande, Carita Elfving, som bara dagar innan valet avslöjades i bland annat Expressen. Elfving har anmält sig till en marsch med rasistiska Swedish Defense League (SDL), som är den svenska versionen av den islamofobiska organisationen EDL.
SDU Norrbottens ordförande Marcus Kjellgren har avslöjats med ett antal rasistiska inlägg på Facebook, där han bland annat menat att Anders Breivik inte skulle få något straff efter massakern på Utöya och bomben i Oslo.
Tidigare kontaktperson för SD i Kalix och suppleant i disktriktsstyrelsen, Kjell Hedlund, sparkades ut från SD i början av året efter att hans många rasistiska och homofobiska inlägg på Facebook avslöjats i media, de flesta riktade mot muslimer.

– När SD ges plats i våra fullmäktigesalar, och tillåts föra sin rasistiska propaganda helt öppet som vilket ”vanligt” parti som helst, ökar normaliseringen av rasismen. Rasism är ingen åsikt, utan ett förtryck som riktar sig mot de människor som anses ha ett lägre värde eller inget värde alls. I SD:s fall riktar sig förtrycket mot invandrare i allmänhet, muslimer i synnerhet, hbtq-personer, antirasister, socialister, kvinnor, ja listan är lång, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå.

Den politik som SD för är inte bara rasistisk. Det är en högerpolitik som har fått ta plats på grund av Alliansens högerpolitik. SD gynnades också av när Reinfeldt i sitt sommartal sa att skatterna kommer att öka på grund av fler flyktingar, vilket ledde till att SD växte i opinionsmätningarna.
I Jimmie Åkessons tal under valturnén nämnde han just Reinfeldts tal, och när SDU en vecka senare turnerade skrev de på sin hemsida om Reinfeldts tal som den enda anledningen till turnén.
SD:s politik är allt utom en politik för vanligt folk eller ”svenska arbetare”, som de säger sig företräda. Sverigedemokraterna för en rasistisk och arbetarfientlig politik som bara gynnar de redan rikaste och storföretagen. ■