Växande kritik mot skandalupphandlingen av S:t Göran

2012-04-04 16:02:32

foto: Sebastian Olsson
Nätverket utan Vinst demonstrerade den 27 mars mot privatiseringar i allmänhet och mot upphandlingen av S.t Görans sjukhus i synnerhet.

Den in i det sista hemligstämplade upphandlingen av S:t Görans sjukhus, världens enda någonsin av ett helt akutsjukhus, är den senaste i en rad skandalösa affärer som bidrar till ett ökat ifrågasättande av den extrema privatiseringspolitik som bedrivs i landet med Stockholm som nyliberalt epicentrum.

Kritiken växer ytterligare sedan Dagens Nyheter avslöjade att hela den gigantiska 16,4-miljarder­kronorsaffären, som i slutändan lär kosta ännu mycket mer, var mycket nära att spricka på grund av Capios vägran att lämna ut den information om S:t Görans sjukhus (som Capio drivit sedan 1999) som den enda andra konkurrenten hade begärt för att kunna lägga ett bud.
Investorägda huvudkonkurrenten Aleris vd Stanley Brodén säger till TT att Aleris inte tänker överklaga, men är ändå starkt kritisk till att bolaget inte fick del av den information som var nödvändig för att någon annan skulle kunna lämna ett heltäckande bud.
Ingen av de andra ­vårdföretag som tillfrågats ansåg sig ha minsta möjlighet att delta i denna komedi.
Frågan inställer sig hur ­seriöst Aleris bud var, eller om det mest var frågan om en gentjänst till de moderata politiker som samtidigt garanterar bolaget en massa andra feta kontrakt och här ville använda upphandlingen till att skapa ett skenbart intryck av en fungerande fri marknad? Ändå sägs hela upplägget ha varit nära att spricka av brist på den information som efterfrågades.

Det är samtidigt talande hur liten uppståndelse det har väckt att offentlighetsprincipen helt har gått förlorad när den allmänhet som ska stå för fiolerna under 9-13 år helt har uteslutits från all information och att de politiker som ska besluta bara haft tolv dagar på sig att studera de tusentals sidor i underlaget som ändå har funnits.

”Alla andra aktörer har ­mycket mindre information än Capio och även om Capio överlämnar all den information som Stockholms läns landsting efterfrågar ­kommer alternativa anbudsgivare aldrig ha lika god insyn i S:t Göran som Capio har”, har landstingets egen advokatbyrå Setterwalls kommenterat.
Tydligare kan det knappast sägas att det här inte ens är fråga om det ekonomerna kallar en ”kvasimarknad”, som ­finansieras av skattepengar och regleras av valda politiker. Här saknas helt förutsättningar för en fungerande konkurrens på lika villkor så till den milda grad att man kan fråga sig vad landstingets egna revisorer sysslar med.
Nu har i alla fall Socialdemokraterna, som inte ens har kunnat samla sig till ett krav på att avbryta scharaden, till sist rest krav på en oberoende granskning.
– Vi politiker fick bara veta att det har varit svårt att få information av Capio, men inte om hur komplicerat det varit. Nu begär vi att få veta om det stämmer som DN påstår, att Filippa Reinfeldt har varit involverad personligen, säger Vänsterpartiets oppositionsråd Birgitta Sevefjord till Offensiv, samtidigt som hon än en gång kritiserar Socialdemokraterna för att inte ha deltagit i kravet på att avbryta upphandlingen och återta S:t Göran i egen regi.

Facken på S:t Göran är trots allt lättade över att slippa se Aleris vinna, ett företag som liksom alla andra vårdföretag än Capio saknar erfarenhet av att driva ett akutsjukhus.
Samtidigt oroar de sig över att Capio vann genom att lova kostnadsbesparingar på minst tio procent.
– Vi är för kostnadsbesparing­ar som innebär att vi jobbar mera rätt. Men det blir j-gt tufft att klara och rentav höja kvaliteten med en besparing på 7-8 ­procent plus de årliga besparingarna på ytterligare 2 procent och därutöver kanske 1 procent om året i straffavgifter för missade väntetider, säger Kommunals ordförande Kevin Thompson till Offensiv.
Kevin Thompson varnar ­också för Alliansens tydliga avsikt att använda S:t Göran som ”en hävert” för att pressa ned kostnaderna för all sjukhusvård inom landstinget.
– Lägsta pris-upphandlingen motiveras av att Stockholm kommer att växa med 300 000- 400 000 invånare på tio år, och allra mest i åldrarna över 75 år. Landstinget har ett investeringsbehov inom sjukvården och trafiken på 100 miljarder kronor, samtidigt som borgarna inte vill höja skatten, säger han.

Ändå tycks ambitionen att spara pengar genom upphandlingar knappast vara konsekvent för Stockholms läns landstings-Allians.
Så har till exempel Sodexo tillåtits ta ut jättevinster på 300 miljoner kronor med en ­20-procentig vinstmarginal sedan landstingets utlåning av rullstolar, rullatorer och andra hjälpmedel i norra Stockholm upphandlades för fem år sedan.
På den södra sidan – som också går med överskott trots en billigare verksamhet i lands­tingets egna Hjälpmedel Stockholm – stannar överskottet i ­landstingets verksamhet.
Flera vårdcentraler har avknoppats enbart till värdet av inventarierna.
På DN Debatt klagar fem docenter och professorer i Stockholms läns läkemedelskommitté över de ockerpriser som tas ut för patentskyddade läkemedel, där de menar att man lätt skulle kunna spara en miljard kronor på en fungerande marknad med rimlig priskonkurrens.
Även de landstingsdrivna sjukhusen upphandlar alla tjänster som går att upphandla, ofta till orimliga kostnader.

Ennio Casoni, som är under­sköterska på Danderyds sjukhus och aktiv i nätverket Välfärd utan vinst, ger flera slående exempel på hur pengarna slösas bort.
– Här städas det inte som det ska, utan bara två timmar per dag under veckan och 50 minuter på helgerna med ständigt ny personal som inte har utbildats om hur ett sjukhus måste ­städas. Kanske beror det på att ISS som till förra veckan hade entreprena­den på vaktmästeriet för två städtimmar om dagen tog lika ­mycket betalt som kostnaden för tre sköterskor – och det är inte ­städarna som har fått bra betalt!
Dalkia, som nu har tagit över, tar enligt Casoni 400 kronor för att byta ett lysrör och 250 kronor för att borra ett hål i väggen för en tavla.
Att Capio S:t Göran kan ­skryta med färre infektioner än de andra sjukhusen beror med all säkerhet på att man där har behållit städet i egen regi – vilket patienterna mer har facken än bolaget att tacka för.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!