Vem tjänar på friskolor?

2007-03-28 15:52:17




Att vinstdrivande aktiebolag driver över hälften av Sveriges friskolor hyllas av såväl Svenskt Näringsliv som den borgerliga regeringen, vilka vill se utbildning och skola göras om till marknad. Vinner gör ägare med miljonlöner och aktieutdelningar och de elever som får högre betyg än elever i den kommunala skolan. Men vilka är förlorarna?

Att elever i de friskolor som drivs som aktiebolag har högre betyg än elever i kommunala skolor är en uppgift från Skolverket som används flitigt i borgarnas argumentering.
Men friskoleelevernas jämförelsevis högre betyg beror inte på att friskolor är bättre, utan på segregering. Elever i friskolor har i högre grad än elever i kommunala skolor en social bakgrund som är förknippad med höga betyg. Med satsning på marknadsföring lockar friskolorna till sig de duktiga eleverna.
Kvar i den allt mer utarmade kommunala skolan blir de mindre studiemotiverade eleverna med mindre pengar, men samma utgifter för lokaler och skolpersonal.
På grund av skolpengssystemet så får skolorna pengar inte efter behov utan efter antalet elever. För varje elev som istället gick i en friskola år 2001 kostade det kommunen 25 000 kronor mer, enligt en rapport från LO. Det är privatiseringar och nedskärningar som slår ut den kommunala skolan.

Del av problemet

Intressantare än att jämföra betygsresultat är helhetsbilden, där andelen elever med ofullständiga betyg är betydligt högre än för fem år sedan. Samtidigt har friskolorna blivit fler, vilket visar att friskolor inte är lösningen på eller ett alternativ till – utan en stor bidragande orsak till – problemen i den kommunala skolan.
Friskolor finansierade med skattemedel öppnade tidigare upp för skolor med en alternativ pedagogik. Men dessa borde inte få gå med vinst och ska ha samma krav på sig att ta emot alla elever som kommunala skolor. Istället har friskolesystemet under nittiotalet blivit en nyliberal experimentverkstad med en explosion av nya friskolor.
Att vinstdrivande företag får driva utbildningsverksamhet med skattemedel är ofattbart och exceptionellt för Sverige. Skattemedlen kommer ofta från flera kommuner och landsting och går ofta till flera olika verksamhetsområden. Då redovisningarna ofta sker i klump är det svårt att se hur bra eller dåligt en enskild skola går. Så utan att egentligen behöva redovisa för skattepengarna får friskolor samma ersättning per elev som kommunala skolor. Samtidigt kan de välja att neka elever med funtionshinder eller särskilda behov plats om de inte anser sig ha råd.

Vinster i Malmös friskolor

När friskolan Didaktus i Malmö, helt oväntat för elever och föräldrar, stängdes förra sommaren, gjorde Sydsvenskan en granskning av Malmös friskolor.
Av Malmös elva fristående gymnasier hade alla utom ett positiva resultat för år 2005. Kunskapsskolan exempelvis gick med en vinst på knappt åtta miljoner. Dessa hade då ännu inte lett till några aktieutdelningar. Men vd Anders Hultin, som själv fick runt 1,2 miljoner det året, tror att det kommer att bli aktuellt då han ”ser friskolor som en framtidsbransch”, enligt Sydsvenskan.
Vd och vice vd på Baggium AB, som bland annat driver Malmö Praktiska Gymnasium, delar på 1,2 miljoner. Deras, enligt dem, för låga löner kompenserar de med att ta ut en miljon var i aktieutdelning.
Miljonlöner och vinstutbetalningar till ägarna för skattebetalarnas pengar borde vara en omöjlighet, oavsett ägarnas flit och insatser.
Ändå säger både de borgerliga och miljöpartiet klart nej till att begränsa friskolebolagens möjligheter att dela ut vinst till ägarna, exempelvis med en tidigare föreslagen stopplag.
Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen säger:
  • Nej till fri-, privat- och elitskolor.
  • Skola och utbildning ska ej gå att tjäna pengar på, varken genom skattepengar eller helt företagsfinansierade privatskolor.
  • Inga företagsstyrda skolor eller kurser där läroplanen riskerar att anpassas efter företagets intresse. Nej till marknadsanpassning.
  • Rusta upp den kommunala skolan!
  • Kamp mot mobbing, rasism och sexuella trakasserier.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!