”Victoria Park bryr sig inte” Hyresgäster berättar om skandalbolaget

2018-01-09 22:52:01




På Göteborgs kommunfullmäktigemöte i januari kommer stadens politiker besluta om de 289 lägenheterna i Rannebergen säljs ut eller inte i en byteshandel med ökända privata Victoria Park. Beslutet blev uppskjutet två gånger i slutet av 2017 efter massiva protester från de boende i Rannebergen.
Vad är det som de boende i Rannebergen är så oroliga för? Offensiv besöker Lövgärdet i Göteborg, Hässleholmen i Borås och Ramels väg i Rosengård för att se vilket typ av bolag Victoria Park är.

Offensiv har kontaktats av Viktoria Nielsen som bjuder hem oss till Lövgärdet för att berätta om sin boendesituation. Vi kommer till Vaniljgatan och möts av ett vattenläckande och förfallet trapphus, en trasig ruta i trapphuset på våning två och glassplitter. Viktoria berättar att det är hon och grannarna som har sopat undan glaset. Trots att rutan har varit trasig länge har bolaget inte åtgärdat det eller ens städat bort glaset.
Viktoria har bott i Lövgärdet sedan 1997. Då var beståndet kommunalt och ägdes och förvaltades av Poseidon. Men ett år senare såldes lägenheterna ut till GE Capital. Därefter har husen bytt ägare genom åren, men ingen har velat ta ansvaret för underhållet.

När hon flyttade in för nio år sedan var det Stena Fastigheter som ägde och förvaltade.
– Även om det går att ha synpunkter på Stena Fastigheter går de inte att jämföra med Victoria Park. När det var något som behövde åtgärdas i lägenheten tidigare gjordes det relativt omgående och vi fick avdrag på hyran för tiden det tog att åtgärda, berättar Viktoria.
– 2012 var det en vattenläcka där de ordnade med fasaden. Jag behövde inte betala hyra på tre månader och de tapetserade mitt vardagsrum som kompensation för att vi hade haft byggjobbare här.
– Men Victoria Park bryr sig inte. De var inställsamma till en början, men det förbyttes snabbt. Idag är det åt h-vete.
Liknande vittnesmål har vi fått från Hässleholmen i Borås. Där vittnar de anställda på det kommunala bolaget om att Victoria Park talade mycket om socialt ansvarstagande innan köpet, men att de har lyst med sin frånvaro efter köpet.
Det är kallt i Viktorias lägenhet. På dagen är det 16 grader och på natten 12 grader, berättar Viktoria.
Efter månader av klagande har hon fått ett fläktelement som flyttas runt i lägeneheten beroende på i vilket rum en vistas i. Hon visar oss runt i lägenheten och kylan är påtaglig, inte minst på golvet i sovrummen.
– Min son är 11 år och sover med kläder och raggsockar på för att inte frysa. Vissa nätter sover vi tillsammans för att det är för kallt då vi bara har ett fläktelement.
Viktoria kontaktade Victoria Park om kylan i lägenheten, om att elementen inte fungerar någonstans i lägenheten. Hon får till svar att det inte finns något att göra. Vi känner på elementen som är kalla, trots att det är december och minusgrader ute.

Situationen är inte unik för Lövgärdet. När vi den 20 december besökte Ramels väg i Rosengård, Malmö möttes vi av liknande historier.
Katarina och Hanna är två tonårstjejer som bor hemma hos föräldrarna på Ramels väg. De berättar om hur kallt det är i lägenheten.
– Det är inte mer än 16 grader på kvällen och på dagen stängs värmen av. Det var bättre tidigare, vi upplever en försämring nu, säger Katarina och Hanna.
1998 flyttade föräldrarna in i lägenheten. De menar att det var betydligt bättre då än nu. Familjen har en trea med renoverat kök och toalett som de betalar 7 800 kronor för.
– När det är problem tar det tid att få det åtgärdat, säger Hanna och Katarina.
Det är mycket en kan ha synpunkter på om hur Victoria Park sköter sina bestånd. I Lövgärdet visar Viktoria hur det kan gå till.
– Titta här på avloppet i badrummet, det lagades med silvertejp och stripes i omgångar, men det sitter inte fast. Tejpen lossnar när det blir blött.
Men det är inte bara eftersatt underhåll och bristfälliga åtgärder och renoveringar som hon har synpunkter på.
– Bemötandet på kontoret är nonchalant, de är otrevliga och i vissa fall även hotfulla. Hela södra Lövgärdet har förfallit sedan Victoria Park tog över och det har gått fort, bara 2,5 år. En känner skillnaden i området, säger Viktoria.
– De gör inte hälften av det jobb som de tidigare bolagen har gjort. De städar inte trapphuset, det är vi grannar som håller rent för att vi vill ha det fint där vi bor. De städar inte utemiljön.

Viktoria berättar om en droppande kran i köket som det tog sex månader innan de kom och åtgärdade. Detta i ett bestånd där hyresgästerna är de som betalar för vatten.
– Fler och fler vill flytta, det är synd med ett så fint område, nära till naturen och sjön. Men lägenheter och närområdet förfaller och känslan av otrygghet breder ut sig. Viktoria Park är högst ansvarig för otryggeten och den verksamhet de låter växa fram, säger Viktoria.
Vägglöss är också ett växande problem. Bara i ett av husen på Vaniljgatan i Lövgärdet är det 18 lägenheter med vägglöss. Eftersom Victoria Park inte vill ta något ansvar för detta är det fler som drabbas och problemet breder ut sig.
Viktoria betalar idag 6 379 för sin trea, och för tre år sedan när Stena ägde fastigheterna betalade hon 5 779 kronor.

På Ramels väg i Malmö är Ibrahim den första som vi möter och han håller inte inne med kritiken. Han menar att de behandlas som djur:
– De hjälper inte till i området, de är slarviga med det som åtgärdas – trots detta betalar vi dyra hyror. Det kanske funkar för de som kan fixa saker själva. Allt gammalt som är sönder får vi betala för, allt som åtgärdas även om det är underhåll, berättar Ibrahim och visar oss källarutrymmet som är vattenfyllt på Ramelsväg.
Hemma i Göteborg försäkrar Ann-Sofie Hermansson från den socialdemokratiska ledningen att det inte blir några hyreshöjningar med Victoria Park som ny ägare i Rannebergen. Men hur ser det ut i verkligheten? Fatima, boende i Ramels väg, berättar:
– Jag flyttade in för två år sedan, då var lägenheten helt nygjord. Det är en lagerlokal som byggdes om till lägenhet. Jag betalar 9 410 kronor i hyra för en trea. I lägenheten är listerna inte raka, jag har problem med insekter vilket jag har klagat på sedan jag flyttade in, men inget händer. Det är omöjligt att få tag på både entrepenörer och Victoria Park.

Kritiken kommer inte bara från hyresgäster. En brevbärare berättar:
– Det luktar sopor, bajs och kiss. Det ligger tidningar på golvet och utanför portarna – det känns som om det är ett område där företaget inte bryr sig, där hyresgäster har slutat bry sig, säger brevbäraren.
Vi ville ge Victoria Park en chans att svara på kritiken. Men på Victoria Parks kontor möttes vi först av låsta dörrar. En hyresgäst som klagar på sin kalla lägenhet släpper in oss, varpå en man som inte presenterar sig genast visar oss dörren och hänvisar alla frågor till en mailadress.

De flesta har många åsikter, men få vågar ställa upp med fullständigt namn eller bild med rädsla för vad det skulle innebära. Samma problematik upplever vi i samtliga av Victoria Parks bestånd.
Hemma i Lövgärdet förstår Viktoria Nielsen problematiken, men vägrar själv att vara tyst.
– Jag har alltid varit en person som säger vad jag tycker. Vilken förändring kommer om vi inte påpekar de brister som finns? ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!