Vilket Kamerun, president Biya?

2017-10-04 21:42:26




Självständighetskampen i den engelsktalande delen av Kamerun har fått ännu ett blodigt kapitel. I helgen rapporterade media att 33 människor har skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor. 

Ett oroligt lugn rådde under måndagen i de två engelsktalande regionerna i Kamerun. I Bameda, en stad med 3,5 miljoner invånare i nordvästra Kamerun, gick blott en handfull människor ut i måndags.
Militären skickades till Bamenda och andra städer för att stoppa de engelska separatistgrupperna från att utlysa självständighet den 1 oktober, som de hade varslat om.
Under regeringens restriktioner kan ingen ta sig in i eller lämna de nordvästra och sydvästra regionerna i landet. Inom dessa regioner kan människor inte vistas utomhus i grupper större än tre.
Men i söndags trotsade tiotusentals människor i de två engelsktalande zonerna restriktionerna och gick ut för att marschera för självständighet. De hissade sin blivande nation Ambazonias blåvita flaggor vid vägkorsningar och några offentliga byggnader.
De möttes av hårt motstånd från militären, som sköt tårgas och slog ned människor utan urskiljning. En tonårig pojke slogs ihjäl av militären, samtidigt som befolkningen blockerade vägar för att hindra militärfordon att ta sig fram. Hundratals arresterades.

Regeringen har erkänt att människor har dött, men har inte gett några dödstal. Militären uppger att åtminstone 40 har arresterats.
I Bamenda fortsatte i måndags soldater att söka igenom vad de kallar ”misstänkta områden” och arresterade fler. I den nordvästra staden Kumbo dödades tre fångar som försökte fly av militären, enligt regeringen.
Amnesty International säger att rapporterna om att de som protesterar har skjutits ihjäl är ”oroande” och uppmanar regeringen att häva inskränkningarna i mötes- och rörelsefriheten.
President Paul Biya uttalade sig från sitt hotellrum i Schweiz om oron på Twitter och Facebook, där han kraftigt fördömde allt våld ”oavsett varifrån det kommer och vem som utövar det”, och manade till ”fredlig dialog”. Sedan denne diktator lämnade för att delta på FN-toppmötet i september har han inte återkommit till landet.

I huvudstaden Yaounde och de större städerna i de fransktalande regionerna fortsätter hetsen mot den engelsktalande minoriteten. Polisen fortsätter att trakassera de engelsktalande kamerunierna i Yaounde.
Parlamentsledamöterna har uttalat att de fördömer alla aktioner som försöker destabilisera landet och att de stödjer konstitutionen – samma konstitution som tillät Paul Biya att kandidera till president efter sin andra mandatperiod. Lagskrivarna har tagit bort tidsbegränsningen för hur många gånger man kan väljas till president.
Landets engelsktalande mino­ritet har marginaliserats av de fransktalande. Paul Biya har sagt att han inte tänker påbörja några diskussioner om att de får bilda en egen stat samt att Kamerun är ett enat, odelbart land. Frågan är vilket Kamerun som är enat och odelbart? Det tyska Kamerun, det brittiska södra Kamerun eller det franska Kamerun? ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!