1 000 demonstrerade i Stockholm för kvinnors rätt

2013-03-13 10:57:58
”Feminism räddar liv” var temat för årets 8 mars-demonstration i Stockholm. Arrangörer var 8 mars-kommittén och över 1 000 personer samlades för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen. Det viktigaste var de många nya unga som var där och fyllde kvällen med energi.

Rrriotsamba börjar bli en vanlig syn på demonstrationer i Stockholm. Framförallt hörs de. I fredags spelade de för alla som samlats för att protestera mot de ojämlikheter som fortfarande existerar i Sverige och världen.
Demonstrationen samlades ­enligt traditionen på Södermalmstorg kl 18.00, där tal hölls och musik spelades.
En av dem som talade var Inger Forsgren. Hon talade om beroende kvinnors utsatthet och samhällets ovilja att hjälpa.
Pernilla Hammargren var konferencier och skötte det med humor och bravur.
– Vi har fått en jämställdhetsminister som kallar sig för feminist! Man känner bara ”wow! Ni ­skämmer bort oss! Crazy”!

Efter fler tal gick demonstrationen mot Medborgarplatsen. Tåget var högljutt, det ropades till exempel  ”Vi vill inte byta kön – slut på rean, höj vår lön!” och klassikern: ”Våra kroppar, vårat val – vi vill inte ha era jävla ideal!”
På Medborgarplatsen fortsatte talen medan fler och fler droppade av och gick hem. Lawen Redar från Socialdemokraterna höll ett välformulerat tal som både lyfte fram viktiga frågor som rätten till asyl och nedskärningar inom vården. Det var inspirerande, men skuggan av vad Socialdemokraterna gjort i dessa ­frågor hängde tung över talet. S-politikerna sitter själva och skär ner på kvinnodominerade yrken och ingen har väl glömt attackerna på asylrätten som ledde till amnestirörelsen 2005.
Det är viktigt att demonstrera den 8 mars. Kampen för kvinnors rättigheter måste dock ta mer utrymme än så. Sexismen måste bekämpas överallt, närhelst den dyker upp och kampen mot högerpolitiken måste också vara en medveten kamp mot de strukturer som upprätthåller könsnormerna och könsförtrycket.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!