1 Maj – en kampdag

2011-05-03 16:22:48

foto: Offensiv


Första maj i StockholmUleåborg På 1 maj i Uleåborg var vi några i en grupp med banderoller från Socialistiskt alternativ (CWI i Finland) och RS. Tåget samlade totalt 500 deltagare. Våra talkörer varvades på finska, engelska och svenska.
Robert Lundkvist

Köpenhamn Medlemmar i RS Skåne var med i Enhedslistans tåg i Köpenhamn. De sålde 57 Offensiv och tre prenumerationer i en demonstration som var avsevärt mindre än tidigare år.

Umeå RS deltog med två kamrater i tåget ”Enad vänster” (arr: Vänsterpartiet, Ung vänster, VSF, RKU, Kommunistiska Partiet, Socialistiska Partiet, Syndikalisterna, SUF, Umeå LS av SAC, Arbetarpartiet). Dryga 1 000 personer deltog i tåget, som var dubbelt så stort som S-tåget.
Efter tåget samlades man till ett torgmöte där kamraterna sålde 14 Offensiv och hade många diskussioner om de som splittrade ut från RS ifjol och bildade Ap. Några av de som stödde oss ville jämföra Offensiv med AP:s nya tidning.
Talare för Umeå LS av SAC berömde bussförarna som slagits för att få en kamrat friad från arbetsdomstolen för att ha sagt sin mening om förarnas villkor.  Talaren avslutade  med att säga ”vi ses nästa år” vilket visar på behovet av ett socialistiskt alternativ där alla dagar på året är kampdagar.
Raymond Ohlson


Bilder från Göteborg:
(Foto: Elias Theodorsson)

20110503-091603.jpg


20110503-091955.jpgGöteborg I ett hav av röda fanor och banderoller tågade Socialistiskt 1 maj och Rättvisepartiet Socialisterna genom centrala Göteborg. Socialistiskt 1 maj samlade 300 deltagare bakom parollerna om kamp för vård, skola, omsorg, mot rasism, för rätten till asyl, stöd revolutionerna i Nordafrika och internationell socialism.
Stefan Berg, RS Göteborgs ordförande, talade på Järntorget som var näst intill fullsatt.
– När högerns strypsnara dras åt allt hårdare och förpassar allt fler till fattigdom, bostadslöshet, sjukdom och daglöneri växer behovet fram av ett nytt och starkt socialistisk arbetarparti, sa Stefan Berg.
Dylan Abdali från Irans arbetarkommunistiska parti, Hekmatisterna, var nästa talare och han pekade på behovet av en socialistisk pånyttfödelse av arbetarrörelsen internationellt.
Sedan marscherade man från Järntorget genom centrala Göteborg ned till Brunnsparken. Osama Elagous, Svensk-Egyptiska vänskapsföreningen, var första talare i Brunnsparken.
Caroline Holmgren, från Socialistiska Studenter, talade där om ungdomar och studenters situation samt behovet av att organisera sig.
Miran från Kurdiska solidaritetsgruppen berättade hur den socialdemokratiska PUK-regimen i rädsla för folkliga protester denna dag förbjudit 1 maj-demonstrationer och tackade för det stöd RS gett till den kurdiska solidaritetsrörelsen.
Med i tåget gick också Iraks arbetarkommunistiska parti.
RS Göteborg

Uddevalla På Socialistiskt 1 maj i Uddevalla, organiserat av Rättvisepartiet Socialisterna, talade Henrik Nygren och Patrik Berg från RS Uddevalla om RS kandidatur i omvalet och partiets viktigaste valfrågor; upprustad vård och gratis kollektivtrafik.
Dagarna före 1 maj riktades hot mot partiet från lokala rasister. Med anledning av att medlemmar för ett år sedan attackerades av nazister i samband med 1 maj, åkte en bil med kamrater upp till Uddevalla från Göteborg. Förutom talare från RS Uddevalla, talade kamrater från Göteborg, bl a Denny Jovanovic som talade om kampen mot rasism och för rätten till asyl.
RS Uddevalla

Stockholm Vänsterpartiets traditionsenliga 1 maj-tåg i Stockholm samlade enligt arrangörerna i år rekordmånga med 15 000 deltagare i tåget. Även om siffran troligtvis friserats en aning, var det en pampig demonstration som drog genom Stockholm.
Från talarstolen i Kungsträdgården kritiserades bland annat hur tjejer drabbas hårt av såväl otrygga anställningar, som nedlagda ungdomsmottagningar. Även den internationella solidariteten var ett huvudtema – kampanjen Ship to Gaza, som inom kort planerar en ny hjälpsändning till Gazaremsan, lyftes fram särskilt av flera talare. I Rättvisepartiet Socialisternas avdelning å andra sidan ljöd talkörer som ”Tunisien, Egypten, visar vägen” och ”Jalla, Jalla, diktaturerna ska falla”.
AnnaMaria Berggren Eriksson

Sundsvall Vänstertåget Välfärd för alla, där organisationerna RS, RF, V, SUF, SP och Sundsvalls socialistförening deltog, samlade runt 200 personer den 1 maj. Stefan Lundqvist talade från RS på Välfärd för allas tåg. Han talade om hur viktig 1 maj är än idag, och att dagen måste vara en signal till kamp. Han var också den enda som gick emot imperialismens intervention i Libyen. Det var många bra tal på Välfärd för allas demonstration i Sundsvall den 1 maj!
RS Sundsvall

Mark Rättvisepartiet Socialisterna organiserade partiets första 1 majmanifestation i Marks kommun. Framför fanor och banderoll talade Erkki Kuningas från den lokala RS-föreningen.
– Vi har fått ett samhälle där högeralliansen attackerar de arbetslösa, de sjuka och svaga i samhället. En regering som med sin flyktingpolitik legitimerar rasismen. Men Rättvisepartiet Socialisterna, vi tar kamp emot detta, sa Erki Kuningas på Socialistiskt 1 maj.
RS Mark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!