10 000 i Helsingfors mot åtstramningspolitiken

2016-03-16 11:08:16

foto: Juha Tapio
Växande motstånd mot högern i Finland.

Tusentals medborgare har protesterat mot högerregeringens politik i Finland. Under den senaste veckan har fem demonstrationer genomförts i Helsingfors.

Tisdagen den 8 mars protesterade studenter mot nedskärningar i studiebidraget. Dagen efter protesterades det mot förslaget till privatisering av Forststyrelsen (statligt ägda marker och vatten), och på fredagen den 11 mars demonstrerade tusentals bönder på Senatstorget. Dagen därefter protesterade drygt tiotusen aktivister mot regeringens åtstramningspolitik på samma plats. Protesten mot regeringens åtstramningspolitik anordnades av aktivister i flera städer och orter koordinerade av nätverket Joukkovoima.
”Regeringen skär ned finansiering från studenter, barn, pensionärer, funktionshindrade och arbetslösa. Regeringen har skurit i de grundläggande förutsättningarna för välfärd och hotar att i grunden försvaga arbetstagarnas rättigheter. Regeringens nedskärningar i utvecklingsstöd påverkar de fattigaste människorna medan regeringen vägrar att söka efter hållbara lösningar på den globala flyktingkrisen. Vilka grundläggande och mänskliga rättigheter står på spel nästa gång?”, skriver nätverket Joukkovoima.

Lördagens protest mot högerpolitiken var den andra som Joukkovoima arrangerade. Liksom den första storprotesten den 22 augusti 2015 med circa 14 000 deltagare blev lördagens protest en succé. Tåget bestod av olika block bestående av arbetare, feminister, handikappade, kulturarbetare och pensionärer samt aktivister i miljö-, solidaritets- och fredsorganisationer.
Om man kan arrangera flera protester och förstärka kamp- och stridsviljan ännu mer kan arbetarklassen tillsammans med andra medborgare stoppa inte bara Helsingfors, utan hela landet och tvinga den nuvarande högerregeringen med sin starka rasistiska betoning att avgå.

Åtstramningspolitiken, rasismen och all slags diskriminering samt enganemanget i krigspolitik och Nato tillhör de saker som demonstranter och majoriten av det finska folket vill avsäga sig.
Givetvis kommer kampen att gå vidare samt vidgas ännu mer. Vi måste kämpa både lokalt, landsomfattande och internationellt. För att slå ner den nuvarande högerpolitiken behövs det också starka och principfasta fackföreningar och vänsterpartier.
Enbart en målmedveten, beslutsam och organiserad folkrörelse kan tvinga den reformistiska och konservativa delen av facket och vänstern att ändra sin kurs och störta kapitalets makt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!