110 förlorar jobbet när ABB lägger ned i Piteå

2015-02-04 15:29:08

foto: ABB
Trots vinst flyttas verksamheten i Piteå till Polen efter beslut från ABB:s höjdare i Zürich (bilden).

ABB har beslutat om att lägga ned ABB Composites i Öjebyn utanför Piteå och flytta större delen av verksamheten till Polen. Orsaken är att företaget, trots att de går med vinst, inte ”uppfyller de lönsamhetskrav” som bolagsledningen har beslutat om.

–Beslutet är taget nere i Zürich, säger Lorentz Karlsson, klubbordförande för IF Metall vid ABB Composites, till Norrbottens-Kuriren den 19 januari.
ABB Composites tillverkar framförallt isolatorer till elkraftsindustrin av polymera kompositmaterial.
Förutom 90 fast anställda förlorar 20 bemanningsanställda jobbet i en verksamhet som har funnits i decennier.
 Fram till 2016 ska stora delar av verksamheten flytta till Łódź i Polen, där en produktionslina ska bygga upp och personal utbildas. Tillverkningen flyttas trots att verksamheten går med vinst, dock inte tilräckligt för ledningen.
Än en gång omkullkastar de superrikas vinstintresse tryggheten för många familjer. Det är beslut som detta som gör att de en procent rikaste snart har mer än resten av jordens befolkning.

Riksdagsledamoten Birger Lahti (V) har helt rätt när han skriver att ”Det som har hänt i Öjebyn är bedrövligt och visar att vi inte kan ha girighet som drivkraft om vi vill att Sverige ska ha hållbara och utvecklande företag”.
Däremot är varken Birger eller Vänsterpartiet beredda att dra den nödvändiga slutsatsen av resonemanget: Att företag som trots vinster lägger ned borde förstatligas och ställas under de anställdas demokratiska kontroll och styre. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!