12 000 demonstrerade i Stockholm

2009-01-11 16:48:38

foto: Tobias Lindberg


I en av de största solidaritetsdemonstrationerna på många år i Stockholm samlades under lördagen cirka 12 000 på Sergels torg för att protestera mot Israels invasion av Gazaremsan. Demonstrationen gick till Historiska museet, vilket var det närmaste demonstranterna fick komma israeliska ambassaden.

Manifestationen arrangerades av nätverket Gaza Solidaritet, i vilket organisationer och enskilda som vill protestera mot Israels massaker i Gaza ingår. Demonstrationens paroller var: Stoppa massakern! Bryt blockaden! Stöd palestiniernas frihetskamp!

Demonstrationen påminde om de stora protesterna inför USA:s attack mot Irak, med många deltagare med ursprung i Mellanöstern, ungdomar, vänsterorganisationer, men också många oorganiserade. Demonstranterna fick på Sergels torg höra talare som Per Gahrton (mp), ordförande för Palestinagrupperna, Dror Feiler, judar för israelisk palestinsk fred, och Andreas Malm, International Solidarity Movement. Närvarande vid samlingen på Sergels torg var också socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin och förre utrikesministern Jan Eliasson.

Efter ungefär en timme tågade demonstrationen iväg mot Israels ambassad. Längst fram bar barn och vuxna på kistor svepta i de palestinska färgerna och längs hela tåget syntes otaliga palestinska flaggor blandat med plakat som visade folks avsky för de israeliska övergreppen. Bland talkörerna hördes bland annat: Olmert Mördare! Länge leve Palestina! Stoppa massakern! Sluta mörda våra barn! Palestina solidaritet!

Trots all den uppdämda ilska och vanmakt som syntes så tydligt hos många av demonstrationens deltagare så förlöpte manifestationen, med undantag av några smällare som brann av vid Historiska museet och en uppbränd israelisk flagga, på det stora hela lugnt och ordnat.

Demonstrationen saknade socialistiska talare, men Rättvisepartiet Socialisternas flygblad och Offensiv gick åt som smör i solsken. Vi sålde över 424 Offensiv, hundratals knappar och samlade in massor av namnunderskrifter. Att RS har ett systerparti i Israel, som deltar i kampen mot kriget där, väckte starkt intresse. Många intresserade anmälde sig också till Elever mot krig, som drivs av Elevkampanjen.

I vårt material argumenterar vi för att det kapitalistiska "världssamfundet" inte är kapabelt att lösa konflikten i Mellanöstern eftersom den är grunden till eländet och att den enda lösningen ligger på socialistisk grund. Rättvisepartiet Socialisternas flygblad förde fram kraven:

• För ett omedelbart stopp på Israels terrorkrig mot Gaza. För ett omedelbart slut på blockaden och ockupationen – Riv muren!
• Avbryt allt svenskt militärt samarbete med Israel. Svenska fackföreningar i massmobilisering mot kriget, liksom protester i hela världen.
• Inget förtroende för FN och de imperialistiska makterna. För självständiga arbetarorganisationer i Israel och Palestina.
• För ett socialistiskt Palestina och ett socialistiskt Israel – demokratisk socialism i hela Mellanöstern, med demokratiska rättigheter för alla minoriteter.

Tobias Lindberg

Luleå: Protester mot Israels krig i Gaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!