15/9: Kamp mot högerpolitiken

2009-09-09 15:07:10
När riksdagen öppnar på tisdag den 15 september anordnar Septemberalliansen en stor demonstration i protest mot ka- pitalismens kris och all högerpolitik med samling på Sergels torg i Stockholm kl 17.
En av Septemberalliansens huvudtalare är Dennis Bäckman, ordförande i Pappers avd 86 i Figeholm, som kräver att hela LO nu måste infria löftet att utlysa en landsomfattande protestdag.

”Vi vägrar acceptera kapitalismens massarbetslöshet, attacker på arbetsrät- ten och kollektivavtalen, ökade klassklyftor och lönesänkningar, sociala nedrustning och privatiseringar, klimathot, rasism, deportation av flyktingar och krigspolitik”, säger Septemberalliansens nätverk av lokala fack, andra sociala rörelser och före­ningar inför demonstrationen.

I demonstrationen deltar flera kämpande arbetargrupper och nätverk.
– Det är oerhört viktigt att arbetarrörelsen tar tillbaka förlorad mark. Vi ska inte betala för att någon annan har missbrukat vår rätt. Vi vill ha hyresrätterna och vården kvar. Politiker­na får dra in på bankernas socialbidrag i stället eller halvera riksdagens löner, säger sophämtaren Marcus Liss, som i februari deltog i en vild strejk och tillsammans med sina arbetskamrater i Stockholm laddar för en ny kamp mot upphandlingarnas race mot botten.
Längst fram i demonstrationståget går 26 lagerarbetare från Lagena i Jordbro som dagen efter demonstrationen förlorar jobbet, trots en imponerande strejk mot att ersättas av bemanningsföre- tag. Demonstrationen planerar också att stanna för en kort protest mot de ansvariga vid Systembolagets huvudkontor.

– Att vi genom vår strejk ändå har lyckats rädda jobben för några och satt press på LO att ta upp anställningsskyddet i avtalsrörelsen visar att vi har haft rätt, säger Lagenaarbetaren Patrik Olofsson, som också hoppas på brett stöd när de strejkan­de dras inför Arbetsdomstolen i början av november.
En annan av talarna blir Peter Boström, ordföran-de för Kommunals bussförare i Södertälje, som deltar i en ny kampanj från Kommunal och Seko för att stoppa den s k Lundinutredningens förslag om en total avreglering av all kollektivtrafik.

Protestdagen inleds re­dan klockan 8 på morgonen utanför Swedbanks bolagsstämma på Cirkus vid Skansen. Tydliga budskap med krav på gemensam kamp lär också skickas till LO:s avtalskonferens i Stockholm samma dag.
Demonstrationståget efter samlingen på Sergels torg den 15 septem­ber går bakom huvudbanderollen ”Vi vägrar betala kapitalismens kris”, tätt följd av Lagenaarbetarnas banderoll om ”LAS: Lagen arbetarna skiter i”.
Demonstrationen har fem huvudteman:

  • För jobben, a-kassan och arbetsrätten;
  • För gemensam välfärd och rättvisa;
  • För klimatet och miljön;
  • För asylrätten och papper åt de papperslösa – mot rasism och diskriminering;
  • För internationell solidaritet – mot imperialism.

Flera av frågorna kommer redan innan demonstrationen att diskuteras under en seminariedag i ABF-huset lördagen den 13 september under rubriken September i rörelse, där Septemberalliansen deltar med talare (se pro- grammet på Septemberalliansen.wordpress.com).
Under demonstrationen kommer flera korta appeller att hållas som spe­glar dessa teman.
I klimatfrågan planeras till exempel ett tal av Göran Kärrman från Klimataktion som visar på hur krisen kan bekämpas med en plan för nya gröna jobb genom en klimatomställning av till exempel bilindustrin, tran­sportsektorn och bostäder.
På förslag från Folkrörelsen Nej till EU har också Septemberalliansens senaste stormöte antagit ett stöduttalande till nejsidan i den irländska folkomröstningen om Lissabonfördraget, som också ska läsas upp på demonstrationen; ”Vi vill med detta uttalan­de förklara vår solidaritet med det ir- ländska folket och vår förhoppning att de än en gång kommer att rösta nej till Lissabonfördraget. Deras kamp är vår kamp. Vótáil níl!”.
Demonstrationen kommer också att forma sig till en appell om fortsatt ”gemensam och massiv kamp mot att krisens bördor läggs på arbetare, arbetslösa, sjuka, fattiga unga och gam­la samt papperslösa”.
Den kan också bidra till ett bredare stöd från allmänheten underifrån inför de strider som till exempel väntar Lagenaarbetarna inför AD, sophämtarna mot upphandlingarnas kapplöpning till botten, personalen inom kollektivtrafiken mot Lundinutredningen, klimataktivisterna inför toppmötet i Köpenhamn o s v.

”Nu går vi utan er” är känslan bland Septemberalliansens aktivister gentemot den hittills så förlamande passiviteten från de fackliga ledarna. En bra demonstration den 15 september kommer ändå att bli en ny kraftfull avstamp för krav på en landsomfattande protestdag, där hela fackföre­ningsrörelsens kollektiva kraft mobili- seras inför den kommande så kritiska avtalsrörelsen.
Arne Johansson

Demonstrationens marschväg:

  • Sergels torg – Sveavägen – Kungsgatan – Birger Jarlsga­tan – Hamngatan – (efter ett kort stopp utanför Systembolagets huvudkontor på Kungsträdgårdsgatan 14) – och tillbaka till Sergels torg för en kortare avslutning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!