1,5 miljoner i nedskärningar på anorexivården i Göteborg

2013-01-28 15:14:36
Under gårdagen rapporterade Göteborgs-Posten (GP) om de stora nedskärningar som kommer att drabba barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Göteborg. Anorexi- och bulimivården drabbas hårdast samtidigt som antalet unga patienter som vårdas för det ökar.

Tre miljoner kronor är den totala summan som kommer att tas från BUP i Göteborg, varav hälften försvinner från vården för anorexi och bulimi. En miljon kronor kommer att tas från öppenvården och en halv miljon i nedskärningar på BUP:s barnlogopedi (omfattar bland annat vård av barn med språkstörningar).

Goran Delic, verksamhetschef för neurologin och BUP i Göteborg säger till GP att han ”har bara en viss påse pengar och jag kan inte gå över budget. Jag har valt att prioritera så här för att det handlar om en äldre, inte alltför stor patientgrupp som dessutom har vuxenpsykiatrin de kan vända sig till.”

Tre miljoner kronor är skrämmande siffror med tanke på det vårdbehov som finns. I Västra Götaland drabbas årligen cirka 500 unga kvinnor och tjejer av anorexi. Det är samtidigt en av de psykiska sjukdomar med högst dödlighet. Detta blundar beslutsfattarna helt för och när Kerstin Brunnström (S), ordförande i Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse, påstår att ”ingen kommer att stå utan vård” vittnar det endast om vidden av den klyfta som finns mellan politiker och vanligt folk. Hade Brunnström haft i alla fall en fot i verkligheten hade hon vetat att redan nu står psykiskt sjuka utan vård, som en följd av nedskärningarna.

Idag hänvisas patienter från BUP till vårdcentraler och vuxenpsykiatrin.
Personal på främst vårdcentralen berättar för GP om den oroande situationen kring att unga med svåra ätstörningar hänvisas till dem, dels på grund av att vårdcentralen inte har lika hög kompetens kring dessa frågor som anorexi- och bulimivården, men även den ökade arbetsbelastningen på den redan underbemannade arbetsplatsen är en faktor.

Det här är ytterligare en attack på vården som tidigare har gjorts i Göteborg och som Offensiv har rapporterat om. Dessa försämringar drabbar främst kvinnor då de är en majoritet av patienterna på BUP, men också en majoritet av de som arbetar inom offentlig sektor. Även barn som grupp drabbas hårt och det är tydligt att det existerat en enorm brist på ett barnperspektiv.
Minela Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!