16 600 namn för amnesti

De ensamkommandes kamp för asyl fortsätter. Media och etablissemanget blir bara mer flyktingfientliga, men det folkliga stödet är stort (Foto: Skärmklipp).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Direktsänt i Youtube överlämnade kampanjen Håll ihop Sverige en namninsamling till Sveriges riksdag. Kravet på namninsamlingen var amnesti för de ensamkommande. Den samlade 16,600 namn.

Kampanjen Håll ihop Sverige startade förra vintern med en budkavle genom Sverige från Arvidsjaur i norr och Ystad i söder. De båda möttes i Östersund i mitten av juni. Den har 21 namnkunniga ambassadörer. En del av dem talade under kvällen. 
Anders Wijkman pekade på den långa väntan med regler som ändrats under väntetiden. Han tryckte också på det starka stöd som svenska folket har visat och visar i den här frågan. Det stora antalet namnunderskrifter är ett bevis för det.
Maud Edgren Schori pekade på hur dumt det är att utvisa färdigutbildade ungdomar till ett av världens farligaste länder. Hon ställde frågan till politikerna: Hur vill du bli ihågkommen? Henry Ascher, professor i mänskligt beteende samt barn- och ungdomsläkare, påpekade att de här ungdomarna har upplevt inte bara en, utan flera, traumatiserande händelser. Flykten pågår ännu för dem. De behöver trygghet, säkerhet och framtidstro för att flykten ska ta slut. 

Marit Törnqvist, barnboksillustratör, tog upp ett enskilt ärende, en ung man som kom hit 2015 och har bildat familj, svensk flickvän och en liten son. Han lever nu gömd och förbereder en vidareflykt till Frankrike som så många andra i hans situation. 
KG Hammar, före detta ärkebiskop, frågade sig vad som händer med oss som samhälle och som individer. Vi måste kunna leva oss in i andra människors situation. Andra ambassadörer inkluderar Ulf Bjereld, Thomas Hammarberg, Suzanne Osten och Agneta Pleijel.

Advokat Robert Nyström tog upp rättssäkerheten och hur den sattes ur spel den 24 november 2015. Det blev ett stoppdatum och då visste ingen vilka förändringar som skulle komma. Den tillfälliga lagen antogs först ett halvår senare. Rättssäkerhet förutsätter förutsägbarhet, men lagen var retroaktiv och gällde från den 24 november 2015. 
Han tog också upp att Migrationsverket och Migrationsdomstolarna i en del fall har olika uppfattning om vad som gäller. De olika domstolarna dömer också olika. Åldersutredningarna är i sig en rättsskandal. ”Benefit of the doubt” försvann. Så många som möjligt skulle bedömas som över 18 år. Lagstiftningen lämnar stort tolkningsutrymme. På grund av det har Sverige anmälts till FN:s tortyrkommitté och Europadomstolen. Frågan man vill ha prövad är om Sverige bryter mot konventioner som man skrivit under. 
Joel Larsson från Östersund, en av initiativtagarna till Håll ihop Sverige, överlämnade symboliskt (digitalt) namnunderskrifterna till de närvarande politikerna. Han bad dem att inte ge en klapp på axeln utan komma med en lösning. 

Alla riksdagspartier utom SD hade blivit inbjudna, men det var endast fyra partier som ställde upp. Rikard Larsson (S) påpekade att migrationspolitiken hänger ihop med så mycket annat, bland annat sjukförsäkringen. Det är för mycket vi och de-tänkande sa han. Christina Höj-Larsen (V) sa att i hennes samhälle tar vi hand om varandra oberoende av ursprung. Rasmus Ling (MP) sa att han alltid kommer att bära med sig det enorma engagemang som svenska folket visat för människor som behöver vårt stöd. Jonny Cato (C) sa att alla talen hade visat att vi måste hjälpa den här gruppen på riktigt och en gång för alla. 
Det här sista var något arrangörerna tog till sig efter mötet och de hoppades verkligen att alla politiker menade vad de sa. Besvikelsen var på en del håll stor när förslagen till ny migrationspolitik lades fram bara några dagar efteråt.

De ensamkommande ungdomarna lever fortfarande mitt ibland oss och kampen för deras rättigheter fortsätter. Gå in på Youtube, Håll ihop Sverige, och titta på överlämnandet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!