16-årig asylsökande tog sitt liv

2017-02-01 14:07:32
Natten till den 26 januari tog en 16-årig asylsökande pojke i Vännäs sitt liv.

16 -åringen kom från Afghanistan hösten 2015 och bodde på ett hem för ensamkommande barn i Vännäs. Pojken hade mått dåligt under en längre tid och hade enligt vissa uppgifter begått tidigare självmordsförsök. Han hade också nyligen fått nedsatt dagsbelopp och hamnat i konflikt med personalen på boendet.
Det är naturligtvis omöjligt att veta vilka de exakta orsakerna bakom självmordet var. Men att ytterligare två självmordsförsök gjordes dagen efter visar att detta är en del i ett generellt problem. Biträdande socialchef Ulrika Vesterlund säger att det är ”generellt för många av flyktingbarnen att de mår dåligt under asylprocessen och flera har självskadebeteende.”
Modersmålslärare i Vännäs Reza Rezai varnar för att den långa väntan på uppehållstillstånd gör att många tappar hoppet och livslusten och kallar detta för en larmsignal om att asylsystemet inte fungerar. Jag är mycket orolig för de här ungdomarna. Nu är en av dem inte längre med oss. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!