18/2: Europa reser sig mot utvisningarna till Afghanistan

2018-02-14 13:41:56

foto: Andrew Herbert
Skolstrejken i Östersund den 12 december. På söndag är det dags för nya demonstrationer i landet.

Helgen den 17-18 februari reser sig människor i minst 40 städer i Europa i protest mot de fortsatta utvisningarna till krigets Afghanistan.

Som det gemensamma initiativet förklarar är orsaken enkel:
”Mellan första januari och sista september dödades eller skadades minst 8 090 civila i Afghanistan. Just nu sker 80 krigshandlingar per dag, totalt 12 903 under år 2017. FN har nedgraderat Afghanistan från ’post-konflikt’ till ’aktivt krig’ för någon månad sedan, och Global Peace Index 2017 betecknar Afghanistan som världens näst farligaste land, bara passerat av Syrien. (…) Afghanistan är inte säkert, men europeiska regeringar ignorerar den verkliga situationen i landet och fortsätter skicka dit flyktingar.”

Runt om i Sverige är det olika nätverk som samarbetar kring manifestationer i minst nio städer. I Stockholm arrangeras demonstrationen av Elever mot utvisningar, Ung i Sverige och #vistårinteut.
I Boden meddelar Låt Oss Leva Boden att: ”Vår protest i Boden handlar om en protest mot alla utvisningar till krig och förtryck. Dessutom tar vi upp kampen mot rasismen och hotet från de nazister som vill marschera i Boden den 1 maj”. Låt Oss Leva Luleå planerar för en manifestation på isvägen som omger staden.
Var med du också! Kolla mer detaljer för alla städer och platser på Facebook-eventet ”Don’t send Afghans back – Sweden”. ■

Slut upp på dessa platser
(fler kan tillkomma):

Göteborg:
Stigbergstorget kl 13
Kalmar:
Stortorget kl 12.45
Stockholm:
Sergels torg kl 12
Luleå:
Södra Hamnplan kl 13
Boden:
Medborgarplatsen kl 13
Umeå:
Utanför Väven-Fika kl 12
Simrishamn:
Stortorget kl 11
Östersund:
Stortorget kl 14

Kampen mot den inhumana flyktingpolitiken fortsätter. Helgen den 17-18 februari äger alleuropeiska protestdagar mot utvisningarna till Afghanistan rum.
Situationen i våldets och terrorns Afghanistan blir allt värre, men trots det väljer Sverige och övriga regeringar i Europa att resa Fort Europas murar än högre. Tvångsutvisningarna av ensamkommande och skyddsbehövande fortsätter och, om det politiska etablissemanget i Sverige får som de vill, kommer utvisningarna att trappas upp och intensifieras.
Men gemensam kamp kan stoppa alla former av förtryck och orättvisor. Den mäktiga rörelsen för flyktingamnesti 2005 ledde till att 20 000 fick uppehållstillstånd, och lokala protester och kampanjer har stoppat utvisningar av ensamkommande, politiska flyktingar och andra utsatta och förtryckta grupper. 
Makthavarna använder flyktingar som slagträ i politiken och skuldbelägger dem för alla möjliga samhällsproblem. Men det är inte flyktingar som står för nedskärningar och privatiseringar av välfärden, tillåter superrika att slussa ut pengar till skatteparadis, ge rekordstora aktieutdelningar och låter storföretagens vinster expandera till groteska nivåer – allt detta på alla andras bekostnad. 
Kapitalisterna och de borgerliga politikerna försöker ställa utsatta grupper mot varandra för att avleda folk från de beslut de fattar som bara gynnar den 1 procenten i den ekonomiska toppen.
Slut därför upp på lördag och söndag och säg nej till utvisningar och splittring – för gemensam kamp och solidaritet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!