19 100 namn för vården i Uleåborg

2013-09-16 11:12:26
Den finska högerregeringen, ledd av Samlingspartiet (Moderaterna) där också ”vänsterpartierna” är med, intensifierar den nedmontering av den finländska välfärden som började under 1990-talet.

I motsats till vänstern har högern al­drig gett upp klasskampen, utan trappar upp den.
Regeringen, som tidigare har min­skat kommunernas resurser, drar nu också ner på kommunernas lagstadgade uppgifter. Detta innebär att välfärdstjänster försämras och ­likvideras. Högerns tjänstemän och kommunalpolitiker kräver bland annat avskaffandet av hälsocentraler, centralisering av tjänster och mer privatisering.
Nedskärningsprogram i Uleåborg (Oulu) och i flera andra städer har fått vänsteraktivister och medborga­re att ta kamp för den offentliga hälsovården.

Arbetsgruppen För Uleåborgs hälsovård kräver att hälsovårdstjäns­terna i bostadsområdena ­upprätthålls och att centraliseringen måste överges.
I våras samlade vi in 19 100 namn. Det är fler namnunderskrifter än vad någon annan har samlat in i stadens historia.
Trots motståndet godkände kommunfullmäktige i maj nedskärnings- och privatiseringsprogrammet, även om det handlade om en ”mjukare kompromiss”, som flyttade de större konkreta besluten framåt i tiden.
Alla partier i ­kommunfullmäktige stödde nedskärnings- och privatiseringsprogrammet, inklusive Vänsterförbundet (Vänsterpartiet). ­Endast en av Vänsterförbundets kommunfullmäktigeledamöter, Kaarina ­Kailo, fördömde avskaffandet av vårdcentraler, trots hård press från sitt eget parti.

Vår kampanj för Uleåborgs hälso­vård och andra kommunala tjänster har inkasserat såväl en praktisk som moralisk seger. Med kampanjen känner allt fler uleåborgsbor till elitens målsättningar.
Vid namninsamlingen mötte och diskuterade vi med tusentals männi­skor. Dessutom följde press, radio och tv kampanjen. Även kommunfullmäktigeledamöterna är nu mer trängda. I synnerhet kommer vänsterorienterade delegater att få det allt svårare med att motivera sina beslut.
Kampen för välfärdstjänsterna ska fortsätta. Endast genom en ­beslutsam kamp kan vi vända riktningen i politiken.

Juha Tapio

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!