19 maj: Förortsforum för rättvisa

2018-04-25 11:23:50

foto: Arne Johansson
Delta på Förortsforum för rättvisa och organisera dig i kampen mot de allt mer groteska klassklyftorna.

Krisen i Sveriges förorter, som allra mest dramatiskt har visat sig i form av gängkriminalitet och dödsskjutningar, blir utan tvekan en huvudfråga i årets val. Men när partiledarna under Järva politikerveckan i början av juni åter kommer att tävla om vem som går längst när det gäller fler poliser, hårdare straff, stängda gränser för flyktingar och intensifierad jakt på papperslösa ska de inte längre få stå oemotsagda. Inte heller när de ska överträffa varandra om bästa sättet att sänka lönerna för olika typer av introduktionsjobb. 

Det Förortsforum för rättvisa, som organiseras i Husby den 19 maj, syftar till intensiva diskussioner om de klassklyftor som sliter isär hela samhället och om vilken sorts rörelse för nyckelkrav som krävs för att bryta och vända utvecklingen.
Idén måste väckas om nödvändigheten av en ny och kämpande rättvisefront av sociala rörelser som kan förena förortens boende och arbetare med hyresgästföreningar, fackföreningar och välfärds-, asyl- och miljöaktivister. Bara på den vägen kan vi inom överskådlig tid bryta segregationen och bygga om Sverige jämlikt, jämställt och hållbart.  

På forumet deltar också utom arrangerande Norra Järva Stadsdelsråd, Rinkeby framtidskommitté, Rött forum och Gulliga folkrörelsen aktiva i en rad olika rörelser, liksom forskare och artister.
Särskilt viktiga deltagare blir de afghanska ungdomarna i Ung i Sverige, som måste få massivt stöd för en amnesti i upptakten till den nya valrörelsen.  Inget skulle hellre vara mer skadligt för både polisens och myndigheternas förtroende i våra förorter än nya utvisningar av unga afghaner och upptrappad jakt på papperslösa.
Dagen inleds med parallella diskussioner om bostad för vem, likvärdig skola och vård, trygghet från våld och förtryck och en grön klimatomställning till ett hållbart samhälle. Där ska argument slipas som sedan ska prövas i en kort debatt med inbjudna politiker, som S-riksdagsledamoten Anders Österberg och Vänsterpartiets nyvalda vice partiordförande Nooshi Dadgostar med flera.
Allt avrundas sedan med ett stormöte, som förhoppningsvis kan enas om en deklaration som kan anvisa en kampväg framåt.
I forumets diskussion om trygghet från våld och förtryck kommer givetvis gängkriminaliteten inom ett skikt av arbetslösa, fattiga och trångbodda unga utan utbildning och framtidshopp att tas upp. Deltar gör bland annat Mohamed Issa, Ilyas Hassan och andra aktiva i rörelsen Förorten mot våld.
Vad är orsakerna? Vad kan göras här och nu? Och måste vi inte för att komma åt roten till det onda samtidigt tackla den baklänges-revolution av makt, ägande och välfärd som på några få årtionden har fördubblat den en procent allra rikastes andel av alla förmögenheter i ett Sverige, där femton familjer idag kontrollerar sjuttio procent av hela börsvärdet? 

I diskussionen om den sammanhängande nyckelfrågan om den segregerade skolan kommer lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom i organisationen Elevintresse före vinstintresse att delta, trots den privata skoljätten Academedias försök att tysta dem. Även Tomas Carnheim med lärarbandet Magistern och aktiva i nätverk som En annan vård är möjligt deltar, eventuellt med en egen punkt.
En annan nyckelfråga i miljonprogrammens förorter som Järva, där också protesterna har stått heta mot D. Carnegies usla underhåll och chockhöjda hyror efter fuskrenoveringar, är vad som kan göras för att konfrontera den ohämmade fastighetsspekulationen i miljonprogrammets bostadsområden?
I den diskussionen deltar förutom lokala aktivister som Mohamed Hagi Farah både representanter för Hyresgästföreningen Region Stockholm, bostads- och urbanforskaren Dominika Pol och Kristofer Lundberg, som i helgen valdes till ny ordförande för Hyresgästföreningen i Västra Sverige, ärrad av framgångsrika strider mot privata slumvärdar.
– Jag ser fram emot att kunna delta och utbyta erfarenheter, där jag själv kan bidra med kampexempel från Angered, säger Kristofer Lundberg. 

Sist men inte minst kommer forumet att lyfta den fundamentala frågan om hur samhället kan byggas om och byggas ihop klimat­smart för att göras både socialt och ekologiskt hållbart, samt hur gröna stads- och ekoodlingar kan ge ett stort lyft i denna riktning. Bland de inbjudna till den diskussionen är den grävande journalisten och författaren Arne Müller, senast aktuell med boken Stockholm, städerna och resten.
Offensivs läsare kan redan nu bidra med att sprida Facebook-evenemanget och anmäla sitt intresse att delta. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!