1948-2018: Vi minns Al-Nakba

2018-05-16 14:20:25


Stockholm fylldes av solidaritet med Gazas folk.

Den 15 maj var det 70 år sedan Al-Nakba, den stora katastrofen, som resulterade i att över 750 000 palestinier tvingades från sina hem av Israeliska armén och över 400 palestinska byar förstördes. Innan dess hade uppskattningsvis 300 000 palestinier flytt sina hem och 1968 tvingades ytterligare 300 000 palestinier från sina hem efter sexdagarskriget. 

Varje år är det protester på flera håll runt om i världen på årsdagen av Al-Nakba och i år med den senaste tidens brutala repression mot de fredliga demonstrationerna kommer det att bli generalstrejk i Palestina för att hedra martyrerna.
Idag lever miljontals palestinier spridda runt om i världen.
Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet började det arabiska folket i allt större utsträckning kämpa för självständighet. Storbritannien, som ville slå ner upproren, började uppmuntra judar i Europa att flytta till Palestina.
Under den här epoken var antisemitismen utbredd runt om i Europa och många judar såg sin chans att kunna börja sina liv på nytt. Storbritannien uppmuntrade till sekterism och terror mellan de olika folken för att splittra kampen för självständighet. 
Efter andra världskrigets slut 1945 och för att gömma undan det historiska faktum att nazisterna inte uppfann antisemitismen erkändes staten Israel. Genom rasism och terror mellan olika folkgrupper skulle den europeiska och amerikanska imperialismen att behålla sitt grepp. Det i sig är ett av många bevis på att kapitalismen inte har någon lösning alls på vare sig den nationella frågan eller en fredlig utveckling.  

Den israeliska staten har sedan dess bildande genomfört folkmord, folkfördrivning, fängslat politiskt aktiva och barn, och skapat världens största fängelse, Gazaremsan. Repressionen har inte på något sätt minskat, utan tvärtom har den skärpts då Netanyahu och de andra bödlarna har känt stödet från framför allt USA.
Det finns däremot ett växande missnöje bland israeler mot den israeliska staten. Denna försöker dock regimen göra allt för att tysta ner. Kobi Meidan, en av Israels främsta programledare på Army Radio, uppgav senast den andra april att han skäms för att vara israel på grund av hur regimen behandlar palestinier. Hans radioprogram lades ner.
Den amerikansk-israeliska skådespelerskan Natalie Portman uppgav i april att hon inte kommer att delta på en gala i Israel där hon skulle få pris på grund av att det var premiärministern Netanyahu som skulle hålla tal på galan, och att om hon skulle delta skulle det inte visa hennes missnöje med Netanyahus förda politik.
Natalie Portman har dessutom fått stöd från olika håll och David Rothkopf, professor inom internationella relationer, stödjer hennes ställningstagande och menar att det sker ett skifte i den tidigare enhetliga israeliska gruppen som staten tidigare har kunnat lita på. 

Förutsättningarna för en ny massrörelse mot ockupationen och sionismen är idag bättre än på länge.
Förra året var det flera protester, inte minst hungerstrejken av politiska fångar. För ett år sedan demonstrerade 50 000 palestinier och israeler tillsammans i Tel Aviv med krav på fred.
Potentialen för en massiv kamp mot den israeliska staten är enorm. Men för att på allvar kunna utmana om makten behövs det ett alternativ. De senaste 70 åren har visat att kapitalismen inte erbjuder någon lösning. Svaret är socialismen! 
Socialismen kan ena massorna i gemensam kamp, för ett demokratiskt socialistiskt Palestina och ett demokratiskt socialistiskt Israel med garanterade minoritetsrättigheter i en socialistisk federation i Mellanöstern där sionismen förpassas till historien soptipp som ett av de mest brutala ansikten som kapitalismen någonsin har burit.

För ett demokratiskt socialistiskt Palestina
Stoppa skjutningarna. Dra omedelbart tillbaka trupperna – avsluta ockupationen och belägringen.
Solidaritet med palestiniernas masskamp för nationell och social befrielse.
Verklig och rättvis lösning för de palestinska flyktingarna – rätt att återvända för de som önskar, rätt till välfärd och jämlikhet. Erkänn Al-Nakbas historiska orättvisa.
Ja till en oberoende palestinsk stat, demokratisk och socialistisk, med östra Jerusalem som huvudstad.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!