2 000 demonstrerade för en bättre förskola i Malmö

2018-06-07 13:49:45

foto: Anders Wemmert
Kommunal Skåne stöder kraven.

Söndagen den 3 juni demonstrerade runt 2 000, huvudsakligen anställda inom förskolan, för bättre arbetsmiljö, bättre arbetsvillkor och mera pengar till barnomsorgen i Malmö.

Demonstrationen är en del av Förskoleupproret som har manifesterat och demonstrerat runt om i landet och som samlat över 30 000 medlemmar.
Slagord som ”Öppna kranen – mer stålar åt barnen ” och ”Ropen skalla – likvärdig förskola åt alla” hördes mellan husväggarna.
Några av kraven som Förskoleupproret för fram är mindre barngrupper, med max 12 barn i småbarnsgrupper och max 15 barn i storbarnsgrupper.
Dessutom kräver de att barn med särskilda behov ska garanteras de resurser som behövs och höjda löner för förskollärare och barnskötare.  

Lärarförbundet i Malmö samt Kommunal Skåne med över 60 000 medlemmar stödde också Förskoleupprorets krav och deltog i demonstrationen.
Nu måste man gå vidare och uppmana fackföreningarna att mobilisera sina medlemmar till större protester och bredare krav. Krav som inga vinster i välfärden och att riva upp privatiseringarna inom skola, vård och omsorg behöver resas och ytterligare mobilisering till kamp, demonstrationer och eventuellt strejker behöver tas.