2 000 oljearbetare strejkade i Kazakstan

2012-08-01 20:24:04
Arbetare i Zhanaozen i Kazakstan har genomfört en viktig två timmars strejk för att kamrater ska släppas ur fängelset.

Omkring 2 000 arbetare vid företaget Burgylai, som servar och installerar nya pumpar för oljebolaget KazMunaiGaz, genomförde en två timmars strejk 25 juli. Under strejkmötet reste de kravet att deras arbetskamrater skulle släppas före nästa domstolsförhandling i en regional domstol. 17 oljearbetare och deras anhängare har redan dömts till långa fängelsestraff. Ytterligare 15 greps i väntan på rättegång efter regimens våldsamma upplösning av den sju månader långa oljearbetarstrejken den 16 december 2011.

Arbetare vid Burgylai deltog i en utdragen och bitter strejk i april 2009. Det var de första arbetarna i regionen att föra fram behovet av förstatligande av olje- och gasindustrin under arbetarkontroll. Efter detta har arbetare i många andra sektorer över hela landet tagit upp detta krav, deltagit i strejker och protester mot försöken från ägarna att stänga företag och sälja ut tillgångarna.
Den regionala domstolen överväger nu överklagandena från de 37 strejkande som dömdes för händelser i Zhanaozen i december 2011 när ett tjugotal människor dödades av kravallpolis. Tretton strejkande dömdes till mellan tre och sju år i fängelse.
Behandlingen av dem kontrasterar skarpt mot att två före detta borgmästare i Zhanaozen (Zh Babakhanov och O Sarbopeev) släppts fria trots deras roll i att provocera fram de blodiga attackerna mot de strejkande och den enorma korruption som finns i staden.

Även arbetare vid ytterligare en sektion av KazMunaiGaz, vid MunaiFildServis, gick ut i strejk under en dag precis före överklagan för att protestera mot de fortsatta massavskedandena. Detta säger företaget är ”semestrar utan betalning”!
Denna konflikt inleddes förra fredagen när arbetarnas kommitté krävde en förklaring från företagsledningen över meddelandet om avskedandena. Efter fruktlösa förhandlingar spreds konflikten och kulminerade i strejken. Vid ett massmöte deltog 600-700 arbetare utanför företagets kontor.
Förra året, den 2 augusti, mördades en fackföreningsaktivist vid detta företag, Zhaksylyk Turbaev, brutalt vid sin arbetsplats.

Enligt information från fackföreningen, efter att direktörer från OzenMunaiGaz och representanter från staden besökt företaget, gavs löften om att inga avskedanden skulle ske och strejken blåstes av. Hur länge denna vapenvila kommer att räcka beror på hur länge företagets ledning håller sitt ord.
Försöken att skrämma arbetarna – med att använda ”preventiva arresteringar” på fiktiva anklagelser som att ”egga till sociala konflikter” samtmassförhör – har inte lyckats. Detta är endast de första tecknen på förnyade strejker och protester i regionen.
Socialist Movement Kazakstan

Vadim hungerstrejkar – skicka protestuttalanden

Vadim Kuramshin, aktivist för mänskliga rättigheter, inleder en hungerstrejk. Det krävs internationella protester mot Kazakiska myndigheter omedelbart!
Vadim Kuramshin, en aktivist för mänskliga rättigheter och advokat för fängslades rättigheter, som anklagades för mutor och korruption i Zhambylskaija Oblast, Kazakstan, har inlett en hungerstrejk. Detta är ett desperat och tappert försök att få rättvisa. Vadim kräver sina grundläggande rättigheter efter att ha hållits fängslad under sex månader.

Kampanj Kazakstan kräver att domstolen omedelbart samlas  med juryn för att slutföra denna process; det omedelbara frisläppandet av Vadim Kuramshin och att alla anklagelser mot honom ska läggas ner; de som försökt döma Vadim till flera års fängelse, gundade på falska bevis och konstruerade anklagelser, borde själva ställas till svars för sina handlingar.

För mer information om hur du skickar ett protestbrev, gå in på socialisterna.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!