20 000 namn på blott tre veckor för folkomröstning om Stornorrland

2016-10-21 13:20:57

foto: Skrämdump / Stoppastornorrland.nu


I Jämtland fick Folkinitiativet Rösta om Stornorrland på tre veckor ihop drygt 20 000 namn som kräver folkomröstning angående förslaget om storregion.

För att kravet på folkomröstning ska tas upp i Jämtland Härjedalens regionfullmäktige krävs 10 000 namn – nu fick man ihop dubbelt så många. Namnlistorna har överlämnats till regionstyrelsens ordförande Margareta Winberg (S). Nu finns en rädsla över att de byråkratiska kvarnarna ska mala såpass långsamt att folkomröstningen inte ska äga rum förrän till våren. 

Offensiv pratade med Mattias Warg, initiativtagare till namninsamlingen. Han är rädd att regeringen fattar beslut i regionfrågan utan att ta hänsyn till folkopinionen. 

– Bakgrunden är det förslag på storregioner som ligger på regeringens bord. De fyra nordligaste länen, det vill säga mer än halva Sverige, skulle i förslaget slås samman till en enda storregion. I Jämtland finns en rädsla över att man blir bortglömd och att makten centraliseras till kusten, förmodligen med Umeå som huvudort. 

Mattias Warg oroar sig för att frågan delvis faller i glömska och att regeringen då enkelt kan klubba igenom den. Han har funderingar på att fylla ett tåg och åka till Stockholm för att demonstrera utanför Rosenbad i samband med regeringsbeslutet. Inga beslut har ännu tagits om det.

Namninsamlingen och den enorma respons som den fick visar tydligt jämtarnas känsla för tanken på en storregion. Den visar också på misstroendet mot våra folkvalda politiker. Bristen på regionalpolitik ligger naturligtvis bakom dessa känslor. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!