200 haningebor demonstrerade för kulturparken

2013-09-16 11:03:49
I måndags (den 9 september)  demonstrerade runt 200 haningebor mot kommunledningens beslut om en utredning att bygga en väg och hus över Haninge kulturpark. Kulturparken, som är det sista som finns kvar av gamla Handen, är ett viktigt centrum för kulturlivet för många Haningebor, unga som gamla.

Demonstranterna samlades vid ­Gula Villan i kulturparken. Den första talaren var Zacharias Östman från Rojteatern. Han beskrev parken som en fristad:
– Att riva den här kulturparken vore som att kväva alla som ­kommer hit.
Andra talare var Berit Naffin från en av de sju bostadsrättsföreningenarna i Folkparken som deltar i kampanjen.
–  Det är grönt och fint, och barn kan springa runt och leka. Detta skulle omöjliggöras om de fyller parken med nya byggnader och drar en väg hit. Dessutom går järnvägen förbi i närheten, där det bland annat transporteras farligt gods, och det skulle inte vara en bra idé att bygga bostadshus precis vid järnvägen. Vi vill protestera och säga: Riv inte detta. Försök att hitta en annan lösning.
Berit avslutade sitt tal med orden ”Upp till kamp!”.
Demonstrationen gick sedan i ett tåg upp till kommunhuset, där kommunfullmäktigemötet precis avslutats. 
Några politiker stannade kvar för att se på demonstrationen och ta emot frågor. Göran Svensson från Socialdemokraterna, andre vice ordförande för stadsbyggnadsnämnden, sa att han vill bevara parken som den är.
Däremot har S ännu inte tagit ställning till hur man ska göra med vägbygget.
Martin Lundqvist från Folkpartiet svarade att man vill bevara det genui­na Haninge, och att kulturen är ­viktig och måste finnas – ”Men måste Kulturparken ligga på samma plats?”

Lina Rigney Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) – som har utfrågat de ansvariga på kommunfullmäktigemötet – redovisade i sitt tal hur samtliga av kommunstyrelsens åtta partier (alla utom RS) hade röstat för utredningen:
– Nu har dock två av dem ändrat sig, vilket beror på nätverket som vi har byggt för att rädda parken. Kommunledningen säger att de vill satsa på verksamheten, men inte att den ska vara kvar i Kulturparken. Vi menar att hela området är viktigt och måste vara kvar. De involverade måste få vara med och fatta beslut i den här frågan, besluten ska inte ­komma uppifrån, sa Lina Rigney Thörnblom (RS) under stora applåder.

Demonstrationen var ett bra steg för att visa Haninges politiker att det finns ett motstånd mot deras planer.
Kulturparken ses av många som en fristad, där det finns gemenskap över generationsgränserna.
Flera har sagt att verksamheten där har räddat liv, och är otroligt viktig för Haninges kulturliv. Därför är det viktigt att de involverade och andra som stödjer kampen går ­samman och visar politikerna att vi inte låter dem köra över oss.

Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!