227 miljoner kronor extra till militären

2011-09-28 21:17:24
Regeringens höstbudget innebär inte bara höjda priser på mediciner och sjukhusbesök samt hårdare kontroll av arbetslösa. Den innebär också nya miljoner till krig och övervakning.

Nästa år får de svenska förbanden 227 miljoner kronor extra och 2013 får de 700 miljoner kronor mer för att genomföra den nya försvarsorganisationen IO14 (Insatsorganisation 2014).
Medan försvaret förbereds för  att agera i regeringens och svenska storföretags intressen utomlands, meddelas det i budgeten att Sverige återigen ska leda en av EU:s stridsgrupper. ”Regeringen föreslår att den nordiska stridsgruppen ställs till EU:s förfogande för en ny beredskapsperiod under det första halvåret 2014 med Sverige som ramansvarig nation.” Dessutom vill regeringen att svenska militärer ska ingå i Storbritanniens insatsstyrka andra halvåret 2013.

Regeringens politik är nu på alla områden en anpassning och integrering till NATO:s och EU:s militära styrkor.
Om Brasilien eller någon annan nation övertalas att köpa stridflygplanet JAS, vill regeringen ges rätt att beordra en vidareutveckling av stridsflygplanet JAS och ombyggnad av tio gamla plan.
Kostnaden för detta uppges inte, men handlar troligen om åtskilliga miljarder kronor.
På grund av FRA-lagen med massavlyssning ges försvarets radioanstalt utökade resurser: ”Teknikutvecklingen är kostnads­drivande, framför allt när det gäller signalspaning i kabel. Anslaget till Försvarets radioanstalt föreslås därför öka, med 11,5 miljoner kronor år 2012, 82,5 miljoner 2013 och 107,5 miljoner årligen från och med år 2014.”
Efter fem år med Reinfeldt, Borg & Co är snart de sista resterna av en välfärdsstat raserade. Bland ruinerna stärks alla ­statens förtryckande delar. Militären rustas för nya imperialistiska äventyr, berövad värnpliktsarméns kontroll underifrån.
Övervakning och kontroll av medborgarna ökar dramatiskt medan kvarterspolisen har ersatts av specialstyrkor med rent politiska uppgifter som utvisar, bryter upp blockader, stoppar demonstrationer o s v.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!